Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wat leeft er op een groen dak?

22 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
169 keer bekeken
Vanwege hun gunstige eigenschappen voor het klimaat worden groendaken tegenwoordig veel toegepast in grote Europese steden. Ze zorgen voor verkoeling, vangen fijnstof op en verhogen de biodiversiteit in de stad. Ook buiten Europa in steden als Singapore wordt de aanleg van groendaken zelfs verplicht door de overheid om deze redenen.

Op het dak van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen is het Groene Dak 2.0 aangelegd. Hier wordt onderzoek gedaan naar verschillende vegetaties en ondergronden. Er leven zweefvliegen, bijen, vogels, sprinkhanen en nog veel meer. 
dak_wageningen_TV

Insecten in de begroeiing

Onderzoeker Eva Drukker heeft samen met Marco Tanis op groene daken door heel Nederland naar insecten gezocht en maar liefst 63 bijensoorten gevonden. Zelfs op 70 meter hoogte in Rotterdam vond ze bijzondere sprinkhaan- en vlindersoorten zoals het zuidelijk spitskopje en het icarusblauwtje. Ook werd er een nieuwe schildwespensoort voor Nederland ontdekt.

Henk Jan van der Kolk onderzoekt op negen verschillende vlakken welke begroeiing het beste werkt. Het veel gebruikte sedum is relatief arm aan soorten en een dak met een dikkere bodem met meer kruidenrijke begroeiing meer divers aan planten en diersoorten. De onderzoeken tonen aan dat op veel daken een dynamisch ecosysteem kan ontstaan, met prooien, predatoren en parasieten.

Vroege Vogels ontdekt Wageningen, vrijdag 22 mei 2020 om 19.55u op NPO 2!
dak_tv

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar