Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat is er mis met vis?

  •  
24-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
We moeten meer vis eten en met zijn allen aan de visoliepillen. Want dat zou goed zijn voor ons hart, en zou ons behoeden voor allerlei ziekten. Maar volgens Dos Winkel is dat onzin. In zijn boek Wat is er mis met vis stelt hij dat veel vis juist slecht is voor onze gezondheid. Ook raken de wereldzeeën hierdoor leger en leger.
De laatste jaren verschijnen er steeds meer studies over de vervuiling van de zeeën en de  oceanen. Inmiddels zijn er zo’n 70.000 verschillende gifstoffen in de zeeën en in vis gevonden, zoals PCB’s, kwik, en dioxines. Met het eten van vis komen deze slechte stoffen ook in ons lichaam terecht.
Ondanks deze berichten is het kabinet deze zomer een campagne begonnen om Nederlanders te stimuleren meer vis te eten. Volgens Minister Verburg van LNV zou het gezond zijn om drie keer per week vis te consumeren. Ook deed het kabinet een beroep op supermarkten en de horeca om meer vis en meer verschillende soorten vis aan te bieden.
Al die visconsumptie heeft consequenties voor de visstand in de zee. Voor 1 liter visolie is afhankelijk van de soort vis 20-100 kilogram wilde vis nodig. Onderwaterfotograaf Dos Winkel, weet als ervaringsdeskundige dat het steeds erger gesteld is met onze zeeën en oceanen. Niet alleen zijn veel soorten vis al uitgestorven, een veel groter aantal wordt zo overbevist dat visserijexperts nu al durven te beweren dat, wanneer we niets doen, over 15 jaar alle oceanen zijn leeggevist.
Titel: Wat is er mis met vis?!
Auteur: Dos Winkel
Uitgeverij: Elmar
ISBN: 978 90389 1857 0
Prijs: € 14,95
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.