Vroege Vogels

Wat doet een socioloog nou op de Galapagos?

  •  
10-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jacinthavroegevogels.jpg
Een vraag die ik redelijk vaak krijg. Vooral omdat mensen nog steeds menen dat de Galapagos eilanden onbewoonde eilanden zijn. De druk van mensen op de Galapagos is echter groot. Ik ben vooral geïnteresseerd in de manier waarop natuurbeschermers en eilandbewoners omgaan met de natuurlijke omgeving en elkaar. Ze zijn tot elkaar veroordeeld en zullen elkaars drijfveren moeten begrijpen en proberen te respecteren. In de 90er jaren hebben boze vissers de poort van het Charles Darwin Centrum bezet, omdat ze vonden dat het nationale park en de CDF meer oog hadden voor leguanen dan voor mensen. In Quito kwamen de vissers en de CDF tot een vergelijk in de zgn. Special Law (1998). Deze wet verbiedt het vissen binnen de 40 zeemijlzone van de eilanden. De vissers hebben nog een paar keer door gijzeling en bezetting geprobeerd hun gelijk te halen, maar iedere keer is de Special Law weer bekrachtigd.
Het Charles Darwin Centrum betrekt nu wel meer de eilandbewoners bij het werk. Een van de activiteiten is Darwin Day op 12, 13 en 14 december 2008. Op verschillende plekken op het eiland zijn activiteiten voor kinderen in relatie tot het werk van CDF. Iedereen op het centrum die er aan mee kan doen, doet mee. Aan mij de schone taak om alle activiteiten op de gevoelige plaat vast te leggen, zowel voor als achter de schermen. Als fotograaf en socioloog smullen dus. Volgende week een verslagje met foto’s.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.