Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat doet een ecoloog in de winter?

  •  
29-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
De meeste ecologen en biologen zitten in deze barre kou op kantoor te researchen of te schrijven, maar als je gespecialiseerd bent in een sneeuwvlo (Boreus hyemalis), oftewel een winterinsect,  dan wordt het een ander verhaal.
Marijn Nijssen, ecoloog bij de Stichting Bargerveen , onderdeel van de Radboud Universiteit te Nijmegen, doet al 4 jaar onderzoek naar de sneeuwvlo ook wel sneeuwspringer genoemd. Het enige insect, voorzover men nu weet, waarvan de actieve periode van de levenscyclus zich volledig in de winter afspeelt.
In de zomer is het te heet en te droog voor de sneeuwvlo en verstopt hij zich onder de grond, in de winter komt hij naar boven. Het 3 tot 4 mm grote mosetertje, dat vooral veel op stuifzanden voorkomt, is nog met het blote oog te zien. En als je geluk hebt zie je deze vlooien ook nog springen.
Menno ging mee op pad met Marijn naar het prachtige, uitgestrekte Kootwijkerzand en vond er zowaar een paar. Hij zag niet alleen de tot haakjes omgevormde vleugeltjes, maar was zelfs getuige van een paring. Die is heel apart bij de sneeuwvlo, want het mannetje neemt het vrouwtje op zijn rug. Het koppeltje blijft mobiel en zo kunnen ze deze houding wel een paar dagen aanhouden. Zo’n 10 tot 12 uur na de paring zet het vrouwtje met behulp van haar legboor de eieren af aan de voet van mosstengels. Een vrouwtje schijnt in totaal slechts een tiental eieren te leggen.
(foto: Rene Krekels)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor