Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Wat doe jij uit?' Laat het zien op 10-10!

  •  
02-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1010_03.jpg
Een dag zonder vlees, de wasdroger uitlaten, met de fiets naar het werk, e-waste inzamelen: op de Dag van de Duurzaamheid roept 10:10 The Energy Challenge heel Nederland op 'iets uit te doen'. Samen brengen we ons energieverbruik omlaag. Iedere stap telt. Het Internationale klimaatinitiatief 10:10 geeft tips en ideeën hoe je aan deze dag een duurzame invulling kunt geven. Wie kiest voor een moderne levensstijl kan niet om energiebesparing heen, daarbij gaat het om ons hele leefpatroon, van wat we eten tot ons computergebruik. Woensdag 10 oktober is tevens de finale van de 10:10 actie op Texel en op de TU Eindhoven om een week lang elektriciteit te besparen: krijgen zij hun elektriciteitsmeter omlaag?
 
Op woensdag 10 oktober Dag van de Duurzaamheid vinden in heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats. 10:10 mobiliseert deze dag heel Nederland om energie te besparen. De chefs van restaurant Fifteen in Amsterdam hebben een recept voor een speciale low carbon risotto ontwikkeld, bij Sanoma vindt een grote kledingruilbeurs plaats en op Texel, in Hoofddorp en Utrecht wordt e-waste ingezameld.
 
10:10 biedt tips en tools om zelf energie te besparen. Centraal staan elektrische apparaten, gas/water verbruik, kleding, voeding en vervoer ( www.1010nl.org ). Het motief: als mensen eenmaal weten hoe zij energie kunnen besparen, wordt het vanzelf onderdeel van hun leefpatroon (zie bijlage voor activiteiten en tips).
 
Acties Texel en TU Eindhoven live te volgen
Op 3 oktober gaan op het centrale plein in Den Burg (Texel) en op de TU Eindhoven twee metershoge elektriciteitsmeters lopen. Deze meters tonen real-time het elektriciteitsverbruik op het Waddeneiland en op de technische universiteit. Dit verbruik wordt vergeleken met een normale referentieweek: lukt het samen energie te besparen en de meter omlaag te krijgen? Op 10 oktober, Dag van de Duurzaamheid, zal het eindresultaat onthuld worden (de meters zijn ook live te volgen via http://www.1010nl.org/de-elektriciteitsmeter-on-tour ).
 
10:10 Nederland wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartners Microsoft en Liander, met steun van Hivos, de gemeente Haarlemmermeer, Milieu Centraal en de VARA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.