Mariapeel bij Deurne
© Fotograaf Chrisfotos
De BoerBurgerBeweging is de grootste partij geworden binnen alle 12 provincies tijdens de laatste Provinciale Staten verkiezingen. Welke gevolgen kan dit hebben voor de Nederlandse natuur? We zijn in de Deurnsche Peel, een natuurgebied dat veel te lijden heeft onder verdroging en een te hoge concentratie stikstof. Marcel Berkvens, tweede op de lijst van BBB in de provincie Noord-Brabant, wil het aantal Natura 2000-gebieden halveren. Hij vindt ook dat de uitstoot van stikstof moet halveren, maar pas in 2035 en wil niet dat boeren gedwongen worden te stoppen. Hij gaat in gesprek met natuurbeschermer Wim van Opbergen van Werkgroep Behoud de Peel.
Aansluitend een interview met Raoul Beunen, universitair hoofddocent milieubestuur van de Open Universiteit om uit te zoomen en te kijken naar de mogelijke veranderingen op nationaal natuur- en milieubeleid.
Een aantal campagnepunten van de BBB zijn bij voorbaat juridisch zo goed als onmogelijk volgens Beunen. Denk aan de halvering van het aantal Natura 2000 gebieden, door Europese regelgeving streng beschermde natuurgebieden. De 50 procent reductie van stikstof in 2030 is voor de BBB een breekpunt tijdens de coalitievorming, maar hier hebben de provincies geen zeggenschap over. Dit is namelijk bepaald vanuit nationaal beleid.
Positief is volgens Beunen dat er door de winst van de BBB het draagvlak voor de politiek vergroot kan worden. Natuurbeschermers en BBB'ers kunnen zich waarschijnlijk ook op verschillende punten vinden en hoeven niet perse tegenover elkaar te staan. Bijvoorbeeld dat er echt iets moet gebeuren, dat extern salderen (het uitruilen van stikstofrechten) afgeschaft moet worden en dat er perspectief moet worden geboden aan boeren.
Beunen is erg benieuwd hoe de BBB zich op gaat stellen de komende tijd. Waar zullen de accenten liggen in de coalitieakkoorden, en hoe ambitieus zullen deze zijn?
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
We zijn gewoon weg klaar met D66 en haar klimaat politiek die elitair is Mensen accepteren niet meer dat ze in de koude zitten , toren hoge energie prijzen , minimalistische uitkeringen zodat iemand nog net niet dood gaat en extreme inflatie die voor een groot deel veroorzaakt wordt door sancties In Frankrijk zie je ook de demonstraties tegen de elitaire nieuwe pensioen wetgeving die zelfs de bestaande wetgeving omzeilde en een hoog anti democratisch gehalte had Recent zei Jette dat die zich van alles niks aantrok, het resultaat dat die wellicht op termijn een twee mans fractie kan starten met Kaag en heeft die helemaal pech dan is zijn bron van inkomsten aan de horizon verdwenen Er is maar een vraag, indien langs democratische weg het grote publiek zich weet te verzetten tegen de elite, wat gaat de elite op termijn doen om toch aan de macht te blijven Ik heb altijd gezegd de kans op een burgeroorlog is reëel en indien men een WEF agenda volgt geldt wellicht dat bepaalde elementen van de elite afscheid nemen van de agenda, heel eenvoudig er is niks meer aan te verdienen
Boeren zijn meer met het milieu begaan dan D'66ers/groenlinksers, die gemiddeld het meeste vliegen en het meest in elektrische voertuigen zitten(beiden zijn zeer slecht voor het milieu). Maar ja, de daad bij het woord voegen is een spreekwoord uit het verleden en niet van toepassing op dit soort mensen. Hetzelfde geldt voor feiten. Het model waarop de klimaatafkoeling (jaren '70) klimaatopwarming (jaren '80) klimaatverandering (al 5 miljard jaar) is zeer slecht. Vraag het aan Pieter Omzigt, maar ook aan klimaat professoren. De vraag is of de menselijke activiteit veel uitmaakt voor het klimaat. We komen, nog steeds, uit een ijstijd. De zeespiegel heeft ooit tot wel 3 meter hoger gestaan. Onder de smeltende gletsjers in de Alpen komen boomstronken uit de Romeinse tijd te voorschijn. Het was toen dus warmer. Om Nederland in armoede te dwingen door achter een vals geloof aan te gaan is 100% onverstandig. Boeren zijn er namelijk afhankelijk van. Verder is BBB een filiaal van Montesanto/Bayer. Daar is genoeg bewijs voor. De boeren zijn erin getrapt.
Het is bijna een noodzakelijkheid dat natuurbeschermers en boeren samen optrekken om én het landschap met zijn biodiversiteit te versterken en in stand te houden, én de boeren een perspectief te bieden. 'Den Haag', zowel de regering als beide kamers hebben boter op hun hoofd en niet zo weinig ook: steeds alles zoveel mogelijk oprekken ten gunste van de boeren en nu dat niet langer houdbaar blijkt (meer gezien de toestand van de natuur en zijn snelle achteruitgang en de toenemende droogte in de zomer dan gezien allerlei Brusselse en Haagse regels die kun je namelijk tijdelijk negeren resp. wijzigen) de boeren voor een onmogelijk blok te zetten. Het wordt tijd dat politici naar de kiezers LUISTEREN en met hen IN GESPREK GAAN in plaats van de kiezeres te negeren en uitsluitend uit te zijn op zoveel mogelijk macht. Antoon Claassen, actieve GroenLinkser
We focussen heel erg op de crisis die we nu beleven. En de oplossing ervan. Maar wat we vergeten is dat er iets aan vooraf gaat. We zien natuur overwegend vanuit economische redenen. In elke discussie is de natuur ondergeschikt aan wat we (denken) te willen. Maar we zijn zelf natuur, we maken er deel van uit. Los van welke crisis dan ook zou het ongedaan maken van de onbalans tussen mens en diens omgeving eerst moeten plaatsvinden. De oplossing van welke crisis die we ervaren, vloeit daar als vanzelfsprekend uit voort. De partijen die nu lijnrecht tegenover elkaar (lijken te) staan, blijken dan juist gemeenschappelijke belangen te hebben!
Dat boeren weg moeten is een feit dat is zeker. 17 mrt een melkboer in de buurt spuit al zijn grasland (tegen bodem insecten en of planten die in hun mening niet thuishoren in het grasland meestal tweezaadlobbige) en dat gaat in hectares groot. Volgens de huidige begrippen kan dat niet meer. En die melkboer staat niet op zich. Of we gaan met harde hand iets aan doen of we accepteren evolutie dat de mensheid en meer vernietigd wordt. en dan niet meer zeuren.Het is niet in de buurt kijk maar op lucht foto's over de wereld wat er niet veranderd wordt.
Mijnheer Wientjes er zijn in nederland geen middelen meer toegelaten tegen insecten in grasland, onkruid bestrijding gebeurd met groeistoffen waar het nog een maand te vroeg voor is. Uw buurman is met een gewasbeschermingsmachine ( spuit) het grasland aan het bemesten met een vloeibare mestof , dit voor een betere en nauwkeurigere bemesting en met een mestof die anders van samenstelling is zodat deze niet uitspoeld . Hij is dus super goed bezig alleen u ziet in uw onwetendheid en polariserend denken het tegenover gestelde. Dit geeft nog maar eens de kloof tussen mensen die weten wat ze doen op het lamd en mensen die denken dat ze weten hoe het moet en die niet verder kjjken voordat ze hun gelijk ventileren.
Treurig toch weer dat zo'n figuur als Akkerbouwer complete onzin mag schrijven hier. Bestrijdingsmiddelen die in de landbouw gebruikt worden mogen nog steeds o.a. glyfosaat bevatten. Die gifcocktails worden weer driftig ingezet.
Mooi mevrouw Claasen hoe u met uw reactie mijn commentaar bevestigd. Zou de buurman glyfosaat in zijn machine gedaan hebben dan had hij nu geen gras meer. En daar ging het ook niet over u haald er dingen en kreeten bij, die maar weer eens bewijzen dat u niet weet waar u het over heeft.
Akkerbouwer: Onkruidbestrijding (alleen het feit al dat je al die soorten plantjes kwijt wil terwijl ze voedsel voor dieren waaronder koeien zijn is absurd) vindt wel degelijk plaats met gebruik van herbiciden. Dodelijk voor het slootleven en krijg die troep vooral niet in je ogen. Gras als groenbemester wordt wel degelijk om zeep geholpen met glyfosaat op akkers maar óók voor graslandvernieuwing.
Het merendeel van de plannen van de BBB is niet uitvoerbaar. Het is veel schreeuwen, weinig inhoud. Maar zo'n 30% van de bevolking boeit dat kennelijk niet. Liever het land vernietigen dan wat pijn in de portemonnee. Want als het om de eigen centen gaat zijn principes en de toekomst van onze kinderen ineens niet meer belangrijk. Kennelijk.
Aije de boer lut a klooien heve gien politieke partieje nudig. Noe ze d'r op staon mun ze een eigen klub hen. Nou, die heve noe. Bbb.. Asjemenou
Ik ben benieuwd waar Caroline mee komt want ik heb tot nu toe alleen maar gehoord dat het anders kan, maar hoe dan. De natuur is als een persoon die zijn lever naar zn grootje heeft gezopen en nu aan de dokter vraagt of hij zn whiskey voorraad nog op mag drinken. Hopelijk wordt ik positief verrast door Caroline
Als je het relaas van MOB en BBB over natuurbescherming naast elkaar leg, zie ik meer overeenkomsten dan verschillen. Ligt hier een kans voor de BBB? Wat de BBB en MOB sterk maken, is kennis van de materie en een netwerk aan deskundigen, iets dat ik in de regering niet herken (en de rechtbank ook niet).
Maar in plaats van tot elkaar proberen te komen, gooide Greenpeace er nog een schepje bovenop : Er moet nu direct eea gebeuren want de natuur is anders al in 2025 ipv 2030 naar de knoppen desnoods stappen ze naar de rechter. Het probleem van mensen die hun hele leven bij 1 club werken zonder ramen.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.