Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat betekent de nieuwe dierenwet?

  •  
06-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4132 keer bekeken
  •  
kraambox varkens_Wakker Dier

Kraambox

© Wakker Dier

Vanaf 2023 mogen dieren geen pijn of ongemak meer hebben als ze in een stal of hok gehouden worden. De Eerste Kamer stemde vorige week in met deze nieuwe Wet Dieren, ingebracht door de Partij voor de Dieren.

Volgens sommigen betekent deze wet het einde van de intensieve veehouderij. Het einde van de varkens en kippen die in kooien worden gehouden. Minister Carola Schouten van Landbouw had de wetswijziging eerder ontraden. In Vroege Vogels een gesprek over de mogelijke gevolgen van de nieuwe dierenwet.

Juridisch

In de aangenomen wetswijziging staat dat het houden van dieren in een bepaald houderijsysteem geen redelijk doel meer mag zijn om dieren pijn te mogen doen. Kortgezegd moet de dierenhouderij zich in de toekomst aanpassen aan de dieren en niet andersom. Wat de juridische gevolgen van deze nieuwe wet precies zijn is nog niet helemaal duidelijk.

Veel gehoord is dat vanaf 2023 biggenstaarten niet meer mogen worden weggebrand en dat geiten niet meer mogen onthoornd. Verder zijn hobbydierhouders bang dat straks ook konijnenhokken verboden worden. Boerenorganisatie LTO is ontstemt over de wetswijziging. 

Reacties #WetDieren

De reacties op Twitter gingen alle kanten op. Onder hashtag #WetDieren zijn de afgelopen dagen heel veel verschillende reacties geplaatst:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.