Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wasbeerhond verovert Nederland

5 nov 2013
  •  
leestijd 2 minuten
Hij heeft d e kop van een wasbeer en loopt als een hond. De wasbeerhond is in opmars. Al sinds de jaren 90 wordt hij gezien, met name in het noordoosten van ons land. Voor het eerst zijn er nu bewegende beelden van wasbeerhondjongen. Dat betekent dat hij zich officieel hier heeft gevestigd. Nederland heeft er een nieuw zoogdier bij.

De wasbeerhond is een nachtdier, behorend tot de hondenfamilie; zijn overeenkomst met de wasbeer berust alleen op de vachttekening. Oorspronkelijk komt hij uit Oost-Azië (Mongolië, China, Korea, Japan) maar toen hij in trek kwam als pelsdier, is hij naar Oost-Europa gehaald. In de jaren 30 ontsnapte een aantal exemplaren en in de jaren 50 werden ze uitgezet in West-Rusland om te dienen als nieuw jachtdier.
Men zag over het hoofd dat hij een schuwe maar taaie overlever is, en bovendien een trekker. Vanuit de uitzetplaatsen verspreidde hij zich over Noord- en Midden-Europa, waar hij overal geschikte leefgebieden aantrof: moerassige of licht beboste landschappen en met loofhout begroeide rivierdalen.
Nu komen ze in het grootste gedeelte van Noord- en Oost-Europa en in West-Rusland voor. Duitsland telt naar schatting enkele honderdduizenden exemplaren. De vraag is wat voor invloed een extra roofdier heeft op onze natuur. De Nederlandse overheid vindt dat we wasbeerhonden moeten bestrijden, net als de muskusrat, ook een exoot. Roofdieronderzoeker Jaap Mulder zet hier grote vraagtekens bij. Volgens hem heeft de jacht op de wasbeerhond geen enkele zin. Zo zijn de omstandigheden in Nederland extreem gunstig voor deze omnivoor die maïs en vruchten eet, maar ook kleine zoogdieren, vissen, vogels en kikkers. Kortom, of we willen of niet, de wasbeerhond verovert ons land.
Spectaculair
De spectaculaire beelden van de jonge wasbeerhonden zijn dinsdag 12 november voor het eerst op televisie te zien bij Vroege Vogels TV.
In december publiceert Jaap Mulder zijn bevindingen in het tijdschrift Zoogdier .
Met dank aan Dierenrijk in het Brabantse Nuenen, waar Vroege Vogels wasbeerhonden heeft mogen filmen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar