Vroege Vogels

Wasbeerhond risico voor volksgezondheid?

  •  
20-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wasbeerhond_05.jpg
De wasbeerhond wordt sinds 2001 steeds vaker gezien in Nederland. Waarschijnlijk is het effect op de natuur klein, maar hij kan wel invloed hebben op de volksgezondheid, omdat hij onder andere rabiës en de vossenlintworm kan verspreiden. Help daarom mee en meld een dode wasbeerhond.
Wilde populatie
De wasbeerhond wordt sinds 2001 met regelmaat waargenomen in voornamelijk Noordoost-Nederland en inmiddels lijkt het erop dat kan worden gesproken van een wilde populatie. Nederland biedt voor wasbeerhonden een geschikte biotoop.
Hondsdolheid
De huidige inschatting is dat de impact op de biodiversiteit klein zal zijn. De verspreiding van de wasbeerhond over Nederland is echter wel belangrijk voor de volksgezondheid, omdat hij drager kan zijn van klassieke rabiës (hondsdolheid), Trichinella spiralis en Echinococcus multilocularis (vossenlintworm). In 2014 wil het RIVM wasbeerhonden onderzoeken op mogelijke besmetting met Echinococcus multilocularis en Trichinella spiralis. Dit onderzoek wordt samen uitgevoerd met het DWHC, dat de ingeleverde dieren verder zal onderzoeken op het voorkomen van andere ziekten. Klassieke rabiës komt in West-Europa niet meer voor, dus het risico hierop voor Nederland is minimaal.
Lees verder op Natuurbericht om je melding door te geven.
Bron: Zoogdiervereniging
Bekijk de reportage van vroege Vogels TV:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.