Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Warmste zomer ooit in Noordpoolgebied

  •  
13-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Noordpool

Noordpool

© Pixabay

De zomer van 2023 gaat in het Noordpoolgebied de boeken in als warmste zomer ooit gemeten, met bosbranden en smeltende gletsjers tot gevolg. Dat blijkt uit een rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Snelle opwarming

Het Noordpoolgebied blijft twee keer zo snel opwarmen als de rest van de aarde door de door de mens veroorzaakte klimaatverandering, zo stellen de onderzoekers. Volgens nieuwe gegevens opgenomen in de jaarlijkse Arctic Report Card was de gemiddelde zomertemperatuur met 6,4 graden afgelopen zomer de hoogste ooit gemeten in het Noordpoolgebied.

Uit de gegevens blijkt ook dat sinds 1940 de gemiddelde jaartemperaturen met 0,25 graad per decennium zijn gestegen en de gemiddelde zomertemperaturen met 0,17 graad per decennium.

IJskap smelt

Als gevolg van de hitte smolt het hoogste punt van de ijskap van Groenland, Summit Station, voor de vijfde keer in het 34-jarige bestaan van het onderzoeksstation. Daarnaast smolt nog eens 158,7 miljard ton massa van de Groenlandse ijskap. Ook viel er in het noorden van Canada en het Canadese poolgebied minder regen dan normaal, met een extreem bosbrandseizoen tot gevolg.

Zee-ijs neemt toe

De omvang van het zee-ijs bleef afnemen, met afgelopen 17 september als laagste ooit gemeten. Ook stelt het rapport dat het Noordpoolgebied vergroent. De hogere temperaturen, meer neerslag en smeltende permafrost leiden er namelijk toe dat struiken en bomen grasland en toendra's overnemen. Die vergroening zou de klimaatverandering kunnen versnellen, omdat er grote hoeveelheden kooldioxide die waren opgeslagen in de permafrost vrijkomen.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.