Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Warme Rijn funest voor koudwatersoorten

  •  
02-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rijn_rivier.jpg
De stijgende temperatuur van het water in de Rijn is funest voor koudwatersoorten als de zalm, houting, grote meerval en de kwabaal. Meer tropische soorten als de pontische stroomgondel, die recent voor het eerst opdook in Nederland, profiteren echter van het warme water. Dat stelde de Nijmeegse onderzoeker Gerard van der Velde donderdag.
Onderzoek door de Duitse milieuorganisatie BUND toonde deze week aan dat de Rijn veel te warm is. De temperatuur bij Lobith, waar de Rijn Nederland binnenkomt, lag gemiddeld drie graden boven het natuurlijk niveau. De onderzoekers constateerden soms temperaturen van 28 graden Celsius. Zij wijzen het broeikaseffect en waterlozingen door elektriciteitscentrales aan als oorzaak.
De opwarming zal alleen nog maar verergeren, voorspelt Van der Velde, werkzaam bij de Nijmeegse Radboud Universiteit.
,,In de jaren zeventig was de Rijn door de vervuiling zo goed als dood. De waterkwaliteit is nu enorm verbeterd en veel soorten zijn weer terug. De zalm is er daar een van, al is dat vooral te danken aan de 3 tot 4 miljoen zalmen die de Duitsers jaarlijks uitzetten.''
De zalmen zullen samen met andere koudwatersoorten echter het veld ruimen voor nieuwelingen als de Pontische Stroomgondel, die normaal alleen rond de Zwarte Zee voorkomt. ,,Het wordt interessant om te zien welke soorten we over een paar jaar nog meer tegenkomen'', aldus Van der Velde.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.