Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wandelroutes langs dierenkunst, ruiende bergeenden, fenolijn en andere onderwerpen

  •  
10-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
353 keer bekeken
  •  
jonge_bergeenden_home

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 10 oktober 2021 terug op de volgende startpunten:

00:10:20 - Bladkoning
00:20:35 - Paddenstoelen podcast
00:38:05 - Wonderlijk warkruid
00:47:55 - Wandelen langs dierenkunst
01:11:20 - Ruiende bergeenden
01:21:15 - Garnalenvissers Waddenzee
01:36:35 - Trein in plaats van vliegen
02:08:15 - Burgerinitiatief Duiven

Steeds meer bergeenden op het Wad

Het aantal bergeenden dat het Nederlandse deel van de Waddenzee uitkiest om ’s zomers te ruien, wordt steeds groter. Volgens Romke Kleefstra van Sovon Vogelonderzoek komt dat waarschijnlijk omdat het centrale deel van de Waddenzee rustig is én er voor bergeenden veel voedsel te vinden is in de vorm van slijkgarnalen. En de vele slijkgarnalen die er nu te vinden zou zelfs een - deze keer positief - gevolg zijn van de bodemberoerende visserij in de Waddenzee. 

Dieren in steen en brons

Het viel Henny van Rij op dat op haar wandelingen door steden ze volop dieren zag. Geen levende maar gevangen in steen of brons. Ze wilde er alles over weten en dook diverse stadsarchieven in. Nu liggen er negen wandelroutes, in negen steden, langs de dieren in de kunst. Wil je ook een wandeling maken? Hier vind je ze alle negen.

Unknown

© Merlijn Schneiders

Klein warkruid heeft iets met heide

Klein warkruid heeft geen wortels en geen bladeren, maar parasiteert op heide. Heeft de plant eenmaal een struik hei gevonden, dan wikkelt het er lange slierten omheen, om vervolgens met zuignapjes in de sapstroom binnen te dringen. De slierten zien er uit als een kluwen garen, vandaar de naam Warkruid.

Klein warkruid en heide

Klein warkruid windt zich om struikhei

© Harold Timans

Paddenstoelen in de herfst

Hoe komt het dat je in de herfst meer paddenstoelen ziet dan in de rest van het jaar? De nieuwste aflevering van de podcast ‘Vroege Vogels en andere dieren’ gaat over schimmels en paddenstoelen. Eindredacteur Anneke Naafs praat met twee paddenstoeldeskundigen. Over waarom je in de herfst zoveel paddenstoelen ziet maar ook over lichtgevende paddenstoelen en over hoe ze met bomen communiceren via het Wood Wide Web. Dat hoor je allemaal in de nieuwste aflevering van ‘Vroege Vogels en andere dieren’, te beluisteren via NPO Radio 1 of uw favoriete podcastapp.

vliegenzwam_615d9a2517ea0_medium

Vliegenzwam

© Natureluur

Burgerinitiatief Duiven

Het roer moet óm, in de landbouw. Dat vindt ook een groep inwoners van de gemeente Duiven in Gelderland. Zij zijn een initiatief gestart waarbij ze een bestaand stuk landbouwgrond willen opkopen en dat helemaal willen omvormen. Het gaat om een gebied van 100 hectare, waarvan een deel als bouwgrond zou moeten worden beschouwd, waarop ecologische woningen moeten verrijzen. Met de opbrengst van die grond kan op de resterende 95 hectare o.a. een voedselbos en regeneratieve landbouw verrijzen. 

Veel bladkoningen

De vogeltrek is flink op gang gekomen. Miljoenen vogels vliegen richting het zuiden om te overwinteren en veel daarvan komen langs Nederland. Een van die soorten is de bladkoning. Deze mooi gekleurde vogel is nu op veel plekken te zien. Het is een kleine vogel, die helemaal uit Siberië hierheen vliegt. Enkele jaren geleden werd Texel ook overspoeld door bladkoningen. Rob Buiter is toen gaan kijken, met Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum op het eiland.

BladkoningVV001

© Bladkoning

Schoolreis zonder vliegen

Voor veel gymnasiumscholieren is het de kroon op hun schoolcarrière: de Romereis. Dat geldt ook voor Merel Vermeer, leerling van het Vossius gymnasium in Amsterdam. Alleen, de school gaat met het vliegtuig naar Rome en dat wil Merel uit duurzaamheidsoverwegingen niet. Zij gaat met de trein. Nu wil ze samen met milieuorganisatie Fridays for Future een oproep doen aan meer scholieren en scholen om duurzamer op schoolreis te gaan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.