Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Walvispoep goed tegen opwarming aarde

  •  
23-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
walvishaai.jpg
Walvissen zouden wel eens dé oplossing kunnen zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Volgens Australische wetenschappers werkt walvispoep als een soort kunstmest voor de oppervlakte van de zee, waardoor CO2 goed opgenomen kan worden. Dat meldden Australische media vrijdag.
De uitwerpselen van de walvissen zijn rijk aan ijzer. ,,De planten zijn er gek op'', aldus onderzoeker Steve Nicol van de Australische Antarctische Divisie. Algen die tussen de planten aan de oppervlakte leven, hebben daardoor goede leefomstandigheden. De algen maken zuurstof door koolstofdioxide uit de lucht te halen. Die stof wordt door wetenschappers gezien als de oorzaak van de opwarming van de aarde.
Volgens Nicol zit in walvispoep tien keer zoveel ijzer als in gewoon water. Hoeveel walvissen en hoeveel uitwerpselen er nodig zijn om de temperatuur te laten zakken in de Australische wateren, hebben de onderzoekers niet uitgerekend.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.