Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Walvisjacht: een eeuw lang pijn

  •  
14-06-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_160871.jpg
Een walvis heeft meer dan een eeuw met een ontplofte harpoen in zijn lijf rondgezwommen.
Onlangs werd een 50 ton zware Groenlandse walvis gevangen voor de kust van Alaska. De jagers vonden diep in het vet verscholen een tien centimeter lang deel van een harpoen. Volgens het New Bedford Whaling Museum gaat het om een metalen cylinder, die gevuld met explosieven, rond 1880-1890 in de walvis werd geschoten. De lading was ontploft, maar het beest werd niet dodelijk verwond.
De punt stak nu rond de nek en het schouderblad. De walvisdeskundigen menen dat het beest meer dan een eeuw pijn gevoeld moet hebben. Geschat wordt dat deze walvis rond de 130 jaar oud moet zijn geweest. De leeftijd is af te leiden aan de vertroebeling van de ooglens. Walvissen kunnen in theorie 200 jaar oud worden.
Volgens internationale verdragen mogen tien dorpen uit Alaska de komende vijf haar 255 walvissen schieten. Volgens natuurbeschermers leven er nog ongeveer 8500.
Bron: De Telegraaf / Fox News

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.