Walvisactivisten verliezen 'vlaggenschip'
• 06-01-2010
• leestijd 2 minuten
Bestrijders van de Japanse walvisvaart hebben woensdag in de ijzige wateren bij Antarctica hun futuristisch gevormd 'vlaggenschip' de Ady Gil verloren. Een Japans vissersschip ramde de boot.
De Ady Gil is eigendom van de actiegroep Sea Shepherd, die de walvisvaart in het gebied fanatiek bestrijdt. De zeskoppige bemanning, onder wie een Nederlander, bleef ongedeerd.
De 'trimaran' beschikt over een speciale zwarte verflaag, waardoor hij vrijwel onzichtbaar is op de radar. Het schip heeft een maximumsnelheid van 50 knopen, oftewel 93 kilometer per uur, en kan dus onverwachts opduiken in de buurt van de vissersboten en hun prooi.
Laurens de Groot, de Nederlandse opvarende van de Ady Gil, sprak woensdag met RTL Nieuws over het incident. Hij zei dat het vaartuig zonder brandstof zat, toen een harpoenschip het ramde. ,,Het is gewoon een moordaanslag, anders kan ik het niet noemen'', aldus De Groot via de satelliettelefoon.
RTL heeft beelden getoond van de gehavende boot van Sea Sheperd. Te zien was hoe opvarenden van de Ady Gil met een waterkanon werden bestookt vanaf het fabrieksschip Shonan Maru. Een ander schip van milieuactivisten ontzette De Groot en zijn collega-actievoerders met behulp van rubberboten.
De activisten van Sea Shepherd vielen de walvisvloot woensdag kort voor zonsopgang aan met ,,ranzige, met boter gevulde kerstballen'', die ze ,,als honkballen'' op de vissersschepen schoten. Ze probeerden daarmee de scheepsdekken zo vies en glad te maken, dat er niet meer op te werken viel. Ook gooiden de activisten stinkbommen.
Japan liet dat niet op zich zitten. Er werden spionagevliegtuigen ingezet vanuit Australië en de Ady Gil werd geramd. Daarnaast werd de achtervolging ingezet op een ander schip van de activisten.
De walvisvaarders hebben van de Japanse autoriteiten toestemming gekregen om dit jaar 935 dwergvinvissen en vijftig vinvissen te doden. Sinds 1986 is de commerciële walvisvangst verboden, maar Japan beweert de dieren te doden voor wetenschappelijk onderzoek.
Bron: ANP