Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Walvis vogelvrij?

18 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
walvissen pixabay

© Foto: pixabay

Japan besloot onlangs om weer commercieel te gaan jagen op walvissen . Ook zal het Aziatische land in juni uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) stappen. Wat zijn de gevolgen van deze beslissing? In Vroege Vogels een gesprek met bioloog en walvisexpert Jeroen Hoekendijk van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Hij is ook betrokken bij de organisatie SOS Dolfijn.

Walvisjacht

Japan ligt al langer in de clinch met de IWC, die een hele beperkte vorm van jacht toestaat. De commerciële jacht op walvissen is internationaal al ruim dertig jaar verboden. Het Aziatische land doet elk jaar wetenschappelijk onderzoek naar de walvis en probeert al jaren toestemming te krijgen voor commerciële jacht. Omdat het afgelopen jaar weer niet lukte om toestemming te krijgen besloten de Japanners zich dan maar terug te trekken uit het IWC en commercieel te gaan jagen in eigen zee. Tegelijkertijd stopt het land met vangen in de internationale wateren.
Volgens milieuorganisatie Greenpeace is de beslissing van Japan om weer commercieel te gaan vangen een slechte zaak.
Van 22 tot 24 februari worden op Texel de zeezoogdierdagen georganiseerd. Met onder meer aandacht voor de walvisvaart. Er is onder meer een lezing van Meike Scheidat (wetenschappelijk adviseur voor de Nederlandse regering bij het IWC) en van Jan Beiboer, die gevaren heeft op het Nederlandse walvisvaartschip de Willem Barendsz. Jeroen Hoekendijk van het NIOZ is betrokken bij de organisatie. 

Meer over:

japan, walvis, iwc, jacht

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.