Vroege Vogels

Walstropijlstaart | Zelf Geschoten

  •  
09-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  

De walstropijlstaart is een prachtige én zeldzame vlinder in Nederland. Deze forse nachtvlinder voedt zich met de nectar uit bloemen. Gefilmd door Eric Wander in een vlindertuin in Harskamp.

Forse nachtvlinder

De walstropijlstaart (Hyles gallii), een forse nachtvlinder, staat op Vlindernet ‘te boek’ als een zeer zeldzame soort. Hoewel de naam doet vermoeden dat de rupsen alleen op walstro zitten is in Nederland het wilgenroosje de belangrijkste waardplant. Daarop zijn de rupsen het meest aan te treffen. 

De vlinders vliegen vanaf de schemering, bezoeken bloemen en komen ook af op licht. De eerste vlinders verschijnen eind april en kunnen tot eind september gezien worden. Er zijn twee generaties per jaar, waarbij de tweede generatie partieel is en niet elk jaar voorkomt.

Kleurvarianten

De rupsen zijn gekleurd, met ronde, zwartomrande gouden vlekken in een baan over de zijkant. De rupsen zijn er in verschillende kleurvarianten. De grondkleur varieert van lichtgroen tot bijna zwart.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.