Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Walrus in Space

  •  
29-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
901 keer bekeken
  •  
Walrus op walrus (c) Jeroen Hoekendijk

Walrus, rustend op de onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn uit de 'walrusklasse'

© Jeroen Hoekendijk

Je hulp is nodig! Het Wereld Natuurfonds en de British Antarctic Survey zoeken walrustellers. En dat kan gewoon vanachter je computer, op satellietbeelden. Die beelden zijn tegenwoordig scherp genoeg om individuele walrussen en zelfs zeehonden te herkennen.

Marinehaven Den Helder met de ZrMs Dolfijn

Walrus op een walrus

In Nederland is sinds enkele weken ook een walrus op bezoek. Deze week betrok het jonge vrouwtje een warm plekje op het achterdek van een onderzeeër, nota bene uit de walrusklasse, de ZrMs Dolfijn, in de marinehaven van Den Helder. Volgens zeezoogdierenonderzoeker Jeroen Hoekendijk van van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel, heeft het dier het hier prima naar haar zin. Ze vangt schelpdieren en zwemt rustig rond, of rust dus uit op de onderzeeboot. "Maar uiteindelijk hoop ik toch dat ze de weg naar het hoge noorden weer terugvindt", zegt Hoekendijk.

Jeroen Hoekendijk, zeezoogdierenonderzoeker, NIOZ

Scherpe satellietfoto's

Waar het tellen in Den Helder bij 'één' ophoudt, zitten er in het hoge noorden vele duizenden walrussen. Die worden ook gezien door een satelliet die op 600 km hoog zijn rondjes draait. Hoekendijk: "De resolutie van die beelden is tegenwoordig zo goed, dat één pixel of beeldpunt nog maar 30 centimeter is. Dat betekent dat je vanuit Amsterdam bij wijze van spreken een A4-tje op een kerktoren in Berlijn kunt fotograferen."

Snelle klimaatverandering

Zelf doet Hoekendijk onderzoek naar zeehonden op satellietbeelden. "Dit onderzoek draait om de klimaatverandering, die in het hoge noorden drie keer zo snel gaat als in de rest van de wereld. Walrussen en zeehonden kunnen in grote problemen komen wanneer het zeeijs in de zomer verdwijnt. Door met satellietbeelden de populaties van deze dieren in de gaten te houden, kunnen we goed onderzoeken wat de consequenties zijn van het veranderende klimaat voor deze zeezoogdieren."

Doe mee!

Het project 'Walrus from Space', van het WWF en de British Antarctic Survey, waarvoor jouw hulp meer dan welkom is, is hier te vinden!

Nóg een bijzonder zeezoogdier

Overigens was er deze week nóg een groot en bijzonder zeezoogdier voor onze kust te bewonderen. Bij Camperduin kiekte Jeroen Hoekendijk een bultrug (walvis)

Bultrug Camperduin (c) Jeroen Hoekendijk

© Jeroen Hoekendijk, vrijwilliger SOS Dolfijn

Meer over:

walrus
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor