Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Walrus in Space

29 okt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
657 keer bekeken
  •  
Walrus op walrus (c) Jeroen Hoekendijk

Walrus, rustend op de onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn uit de 'walrusklasse'

© Jeroen Hoekendijk

Je hulp is nodig! Het Wereld Natuurfonds en de British Antarctic Survey zoeken walrustellers. En dat kan gewoon vanachter je computer, op satellietbeelden. Die beelden zijn tegenwoordig scherp genoeg om individuele walrussen en zelfs zeehonden te herkennen.

Marinehaven Den Helder met de ZrMs Dolfijn

Walrus op een walrus

In Nederland is sinds enkele weken ook een walrus op bezoek. Deze week betrok het jonge vrouwtje een warm plekje op het achterdek van een onderzeeër, nota bene uit de walrusklasse, de ZrMs Dolfijn, in de marinehaven van Den Helder. Volgens zeezoogdierenonderzoeker Jeroen Hoekendijk van van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel, heeft het dier het hier prima naar haar zin. Ze vangt schelpdieren en zwemt rustig rond, of rust dus uit op de onderzeeboot. "Maar uiteindelijk hoop ik toch dat ze de weg naar het hoge noorden weer terugvindt", zegt Hoekendijk.

Jeroen Hoekendijk, zeezoogdierenonderzoeker, NIOZ

Scherpe satellietfoto's

Waar het tellen in Den Helder bij 'één' ophoudt, zitten er in het hoge noorden vele duizenden walrussen. Die worden ook gezien door een satelliet die op 600 km hoog zijn rondjes draait. Hoekendijk: "De resolutie van die beelden is tegenwoordig zo goed, dat één pixel of beeldpunt nog maar 30 centimeter is. Dat betekent dat je vanuit Amsterdam bij wijze van spreken een A4-tje op een kerktoren in Berlijn kunt fotograferen."

Snelle klimaatverandering

Zelf doet Hoekendijk onderzoek naar zeehonden op satellietbeelden. "Dit onderzoek draait om de klimaatverandering, die in het hoge noorden drie keer zo snel gaat als in de rest van de wereld. Walrussen en zeehonden kunnen in grote problemen komen wanneer het zeeijs in de zomer verdwijnt. Door met satellietbeelden de populaties van deze dieren in de gaten te houden, kunnen we goed onderzoeken wat de consequenties zijn van het veranderende klimaat voor deze zeezoogdieren."

Doe mee!

Het project 'Walrus from Space', van het WWF en de British Antarctic Survey, waarvoor jouw hulp meer dan welkom is, is hier te vinden!

Nóg een bijzonder zeezoogdier

Overigens was er deze week nóg een groot en bijzonder zeezoogdier voor onze kust te bewonderen. Bij Camperduin kiekte Jeroen Hoekendijk een bultrug (walvis)

Bultrug Camperduin (c) Jeroen Hoekendijk

© Jeroen Hoekendijk, vrijwilliger SOS Dolfijn

Meer over:

walrus

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar