Vroege Vogels

Wakker Dier wint eis tot rectificatie

  •  
11-01-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_152373.jpg
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders moet een uitspraak van zijn voorzitter Ad Kon binnen vijf dagen rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter in Arnhem woensdag bepaald.
Kon noemde Wakker Dier in november op een bijeenkomst van de eiersector in Wijchen een ,,criminele organisatie''. Enkele dagen later publiceerden het Agrarisch Dagblad en het vakblad Pluimveehouderij die uitspraak.
Dinsdag diende in Arnhem het kort geding dat de stichting Wakker Dier tegen de vakbond had aangespannen. Wakker Dier lanceerde eind vorig jaar de campagne 'Rem het virus - Eet geen kip'. De vakbond verloor kort daarna een kort geding om die campagne te verbieden.
Wakker Dier stelt dat het houden van grote concentraties pluimvee in Nederland de opmars van het vogelpestvirus in de hand werkt. Voor Kon was de campagne aanleiding tot de uitspraken: ,,Ik gaf uiting aan de gevoelens die in onze sector leven. Er heerst grote angst voor terreur en bedreigingen van dierenactivisten.''
Wakker Dier eiste niet alleen rectificatie in het Agrarisch Dagblad en in Pluimveehouderij, maar ook op de website nvpluimveehouders.nl van de vakbond. Die eis is ook toegewezen. In de toekomst mag de vakbond Wakker Dier geen criminele organisatie meer noemen.
Kon zag zich tijdens de zitting dinsdag gesterkt door het grote aantal pluimveehouders dat de zitting bezocht. Een van de belangstellenden riep de rechter bij het afsluiten van de zitting toe: ,,Wij worden met de dood bedreigd door die club.''
Wakker Dier stelt dat het alleen met woorden en procedures misstanden in de Nederlandse veehouderij aanpakt. ,,Sinds de moord op Pim Fortuyn door Volkert van der G. lijdt zij echter imagoschade door dierenactivisten en milieuterroristen'', zei de advocaat van Wakker Dier daarover.
Wakker Dier noemde de uitspraak van Kon onrechtmatig. Op deelnemen, geld geven en leiding geven aan een criminele organisatie staat volgens het strafrecht tot acht jaar celstraf. ,,Dan zouden al onze 25.000 donateurs dus ook strafbaar zijn'', schetste de advocaat.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.