Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wakker Dier wil verbod op kiloknallers

4 apr 2014
  •  
leestijd 2 minuten
rauw_vlees.jpg
Terwijl het ene vleesschandaal na het andere de kop opsteekt, zijn supermarkten vaker gaan kiloknallen. Het aantal hele diepe stunts (onder de gemiddelde prijs van kattenvoer) met vers vlees nam het eerste kwartaal van dit jaar met 47% toe: van 66 naar 97 stunts. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier naar vleesaanbiedingen op de websites en in de folders van de acht grootste supermarkten.
In totaal hadden de acht supermarkten maar liefst 703 keer industrievlees in de aanbieding. Biologisch vlees werd slechts 9 keer aangeprezen. Voor Wakker Dier is de maat vol; de organisatie vraagt staatssecretaris Dijksma vandaag om een verbod op het aanbieden van vlees onder de inkoopprijs, zoals het Europese Economisch Sociaal Comité adviseert.
Prijsoorlogen
Vorige week wezen de stuntende supermarkten nog met de vinger naar de vleessector, VWA en de politiek: die zouden samen verantwoordelijk zijn voor de recente vleesschandalen. Maar de oorzaak ligt juist voor een belangrijk deel bij de lage vleesprijs waarmee supermarkten klanten de winkels in proberen te lokken. Met hun constante prijsoorlogen in het vleesschap zetten zij boer en slachter al jaar en dag onder druk om steeds goedkoper te leveren.
Wakker Dier wil daarom, net als veel andere landen in Europa, een verbod op verkoop van vlees onder de inkoopprijs: “Met zo’n verbod zijn we er nog lang niet, maar het is hard nodig als we komende jaren de constante stroom aan vleesschandalen willen doorbreken. Het is een eerste stapje richting een ‘fairtrade’ beleid voor de boer en zijn dieren”.
OnderzoekSinds 2010 houdt Wakker Dier de vleesaanbiedingen bij op de websites en in de folders van de acht grootste supermarkten: Albert Heijn, C1000, Jumbo, Plus, Aldi, Lidl, Dirk/Bas/Digros en Emté. Meegenomen worden de aanbiedingen van vlees (vers vlees, worsten, vleessnacks, maar niet diepvriesproducten en vleeswaren) en vleesvervangers.
Bron: Wakker Dier

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.