Vroege Vogels

Wakker Dier vreest draaikonterij over legbatterij

  •  
15-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kip_legbatterij.jpg
Wakker Dier vraagt Kamerleden na ruim dertig jaar discussie over de legbatterij nu eindelijk een echte stap te zetten en de zogenaamd luxere variant van de kooi te verbieden. De organisatie hoopt dat de Kamerleden de rug recht houden en achter hun diervriendelijke ambities blijven staan. Wakker Dier loopt met die oproep vooruit op het debat over de nota dierenwelzijn waarover de Tweede Kamer zich op 28 januari buigt. Bij de presentatie van haar nota gaf minister Gerda Verburg (Landbouw) al aan dat het kabinet de 'verrijkte kooi' voor pluimvee niet gaat verbieden vanwege de grote economische gevolgen. Een Kamermeerderheid had daarom eerder wel gevraagd.
Woordvoerder Sjoerd van der Wouw (Wakker Dier) onderstreepte de wensen door dinsdag een petitie aan te bieden. Hij presenteerde ook een ludiek politiek draaikonten-animatiespel op de internetpagina van Wakker Dier.
"Nederland is het pluimveedichtste land ter wereld. Wij zijn geen volger maar trendsetter. Daarin past een toekomstgerichte stap richting een legbatterij-vrije pluimveesector'', vindt Van der Wouw. ,"Voormalig minister Laurens Jan Brinkhorst constateerde eerder al dat na dertig jaar onderhandelen de extra ruimte van leghennen met een halve pagina A4 is toegenomen.''
De SP schaart zich achter deze wensen van Wakker Dier en erkent dat het debat over de verrijkte kooi een kwestie wordt van kleur bekennen. "Het wordt een interessante strijd. De PvdA moet voet bij stuk houden om een meerderheid te behouden voor een verbod op de verrijkte kooi. En ook de minister is aan zet.'' Het CDA was en blijft tegen een verbod. "Het is geen goed idee. Dit soort zaken moet je in Europees verband regelen.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.