Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start eind augustus opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wakker Dier vindt minister nalatig in bestrijding hitteleed dieren

21 jul 2021
  •  
leestijd 1 minuten
hittestress_schapen_wakkerdier

Hittestress bij schapen

© Wakker Dier

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier verwijt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) nalatigheid omdat ze "onlangs met zomerreces ging, zonder dat er een goed hitteplan voor dieren klaarlag". "Opnieuw gaan we een zomer in vol hitteleed: dieren zonder schaduw in de wei, bloedhete stallen en veel doden in de oververhitte veewagens", klaagt Wakker Dier.

"Recent zijn er twee moties aangenomen die het hitteleed iets kunnen verzachten. De Tweede Kamer wil kortere wachttijden bij slachthuizen en een transportverbod bij 30 graden in plaats van 35 graden. Dat is een mooi signaal van de Kamer. Maar aan moties hebben dieren nu nog niets. Er moet snel goede regelgeving komen en daarvoor moet de minister doorpakken!", zegt Wakker Dier.

Veel steun

Volgens de organisatie staat een groot deel van de bevolking achter de eis voor een hitteplan voor dieren. Vorig jaar bood Wakker Dier minister Schouten een oproep voor een nationaal hitteplan voor dieren aan die door bijna 80.000 mensen was ondertekend. Onderzoeksbureau Direct Research hield recent een naar eigen zeggen representatieve steekproef onder 728 Nederlanders. Van hen vindt 84 procent dat de overheid meer moet doen om dieren te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Een transportverbod op hete dagen krijgt van 89 procent van de ondervraagden steun.

Wakker Dier wil in ieder geval schaduw in de wei, verkoeling in de stal en een transportverbod op hete dagen. De club heeft genoemde oproep opnieuw voor ondertekening opengesteld.

Bron: ANP

Meer over:

hitteleed

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar