Vroege Vogels

Wakker Dier verwacht meer koeien in de wei

  •  
19-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koetjeboe.jpg
Niet alleen koeien zijn blij als ze in het voorjaar de wei in kunnen, ook Wakker Dier kijkt uit naar dat moment.
In 2009 moet voor deze organisatie duidelijk worden of er een einde is gekomen aan de tendens om koeien steeds meer het hele jaar binnen te houden. In 2008 was dat voor het eerst niet zo. Wakker Dier is benieuwd of 2008 slechts een positieve uitschieter was of het jaar dat er een nieuwe trend begon.
Landbouworganisatie LTO voorzag ooit dat zonder koerswijziging 60 tot 80 procent van de koeien het gehele jaar op stal zou worden gehouden. Bijvoorbeeld omdat het de boer tijd en werk scheelt maar ook omdat er gewoon niet genoeg grond bij de stal is. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek stonden in 2008 300.000 van de anderhalf miljoen koeien het hele jaar binnen.
Aangevoerd door de biologische landbouw waar weidegang verplicht is, komen er nu ook in de gangbare melkveehouderij steeds meer van dit soort initiatieven.
Wakker Dier is daar blij mee. Met de organisaties Adopteer een Koe en Natuurweide bouwt Wakker Dier daarom een feestje rond het moment dat koeien rond het begin van de lente weer vers gras ruiken.
Volgens dierenwelzijngroepering is weidegang van belang voor de gezondheid en welzijn van de dieren. ,,In bijna alle weersomstandigheden kiest een koe zelf voor een frisse neus in de wei in plaats van de stal. Weidekoeien hebben ook minder last van uierontsteking, gebreken aan de poot, klauwontstekingen en zijn vruchtbaarder.'' Onderzoek zou uitwijzen dat de melk van weidekoeien gezonder is. Wakker Dier concludeert: ,,Los van alle onderzoekscijfers geldt: een vreugdesprong van een koe zegt meer dan duizend woorden.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.