Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier nomineert Liegebeesten 2012

  •  
07-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
liegebeest-verkiezing.425.300.s.jpg
Albert Heijn en Iglo behoren tot de 7 kandidaten die door Wakker Dier dit jaar zijn genomineerd voor ‘liegebeest 2012’. Dit is de ‘prijs’ voor het meest misleidende product, uiting of reclame als het gaat om dierenwelzijn. Op www.wakkerdier.nl/liegebeest kan iedereen een Liegebeest Top 3 samenstellen uit de kandidaten. Er wordt door de kandidaten ondermeer gelogen over weidegang, duurzaamheid, kwaliteit en leefomstandigheden. De stembus is tot en met 21 oktober open. De kandidaat  met de meeste stemmen ontvangt de Liegebeest Trofee 2012!
Liegebeesten van voorgaande jaren
Vorig jaar nam CDA-kamerlid Ger Koopmans de trofee in ontvangst o.a. vanwege de uitspraak “foie gras is verantwoord geproduceerd”. In 2010 won de term “scharrelei” de prijs. De naam doet consumenten ten onrechte denken dat de kippen vrij buiten hebben kunnen scharrelen. In 2009 ging de prijs naar de reclame: “Kalfsvlees, daar wordt echt iedereen vrolijk van”, terwijl het overgrote deel van de Nederlandse kalfjes toen nog leed aan bloedarmoede.
Dierenleed vaak verdoezeld
Wakker Dier organiseert deze verkiezing, omdat de écht eerlijke producten weinig kans maken door de vele Liegebeesten in het schap. Mooie plaatjes en leuzen moeten de consument verleiden tot het aankopen van schone schijn, ten koste van biologische producten. "Als op een worst eerlijk vermeld werd wat voor een leven het varken had, liefst met plaatjes erbij, at iedereen allang biologisch," aldus Hanneke van Ormondt, woordvoerster van Wakker Dier. "De harde werkelijkheid zullen we met deze campagne niet op de verpakking krijgen. Maar wat we wel kunnen bereiken is dat eerlijke producten een betere kans krijgen."
Vooruitgang
Er is ook goed nieuws: na drie Liegebeest-verkiezingen is er verbetering zichtbaar. Nergens vond Wakker Dier meer plaatjes van kippen in de wei op scharreldozen. Dat was drie jaar geleden wel anders. Ook werd het woord ‘diervriendelijk’ niet meer gevonden op ‘gangbare’ producten uit de vee-industrie. En op producten met slechts 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming beperkt men zich tot het woord ‘diervriendelijker’. Hopelijk is dit de laatste keer dat de Liegebeest verkiezing nodig is.
Bron: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.