Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier nomineert Liegebeesten 2011

  •  
18-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wakker-Dier-2.jpg
Wakker Dier maakt vandaag de kandidaten bekend voor de Liegebeest 2011 verkiezing. Dit is de ‘prijs’ voor het meest misleidende product, uiting of reclame als het gaat om dierenwelzijn. Op http://www.wakkerdier.nl/liegebeest kan iedereen een Liegebeest Top 3 samenstellen uit de kandidaten. Dit jaar staan onder andere de vleesverpakkingen van Albert Heijn en Dirk/Bas/Digros op de lijst. Ook zijn valse gezondheidsclaims op visolie, en zogenaamd “diervriendelijke” kooi-eieren en de verbazingwekkende uitspraken van het CDA genomineerd. Er kan tot eind september gestemd worden. De kandidaat  met de meeste stemmen ontvangt de Liegebeest Trofee. 
Misleidend
In 2009 won de - met EU gelden - gesubsidieerde reclame ‘Kalfsvlees, daar wordt iedereen vrolijk van’ met Rob Geus. Deze reclame werd toen van de buis gehaald. Vorig jaar won de misleidende term ‘scharrelei’, omdat veel Nederlanders hierdoor ten onrechte denken dat scharrelkippen buiten scharrelen. In werkelijkheid staan deze kippen  op elkaar in een dichte stal en komen nooit buiten. In andere landen heet dit ei daarom gewoon ‘schuurei’ of ‘grondei’.
Dierenleed vaak verdoezeld
Wakker Dier organiseert deze verkiezing, omdat de consument het recht heeft om te weten wat ze eet. Op verpakkingen staat over het algemeen niets vermeld over het welzijn van de dieren. Vaak wordt gesuggereerd dat dieren een goed leven hebben gehad, terwijl de werkelijkheid heel anders is. Denk aan afbeeldingen van een kip in het gras op een doos met eieren van kippen die nooit buiten kwamen. Ook verkiezingsuitspraken van politici en TV reclames verbloemen vaak de werkelijkheid. Wakker Dier vindt dit liegen.
Doorn in het oog
Keurmerken geven de consument een gerust gevoel. Keurmerken zoals ‘Ik Kies Bewust’ of ‘IKB’ geven de indruk dat dit fatsoenlijk geproduceerde producten zijn, terwijl er een wereld aan dierenleed achter schuilgaat. Deze keurmerken zeggen wel iets over gezondheid of hygiëne maar niks over dierenwelzijn. Minstens zo kwalijk is het makkelijke gebruik van het woord ‘diervriendelijk’ op producten die nauwelijks diervriendelijker zijn dan producten uit de vee-industrie. Ook loze kreten als ‘zorgvuldig geselecteerde ingrediënten’, ‘pure ingrediënten’, ‘met zorg voor’ of ‘wij spannen ons in voor’ zijn Wakker Dier een doorn in het oog. "Als op een worst eerlijk vermeld werd wat voor een leven het varken had, liefst met plaatjes erbij, at iedereen allang biologisch," aldus Hanneke van Ormondt, woordvoerster van Wakker Dier. "De harde werkelijkheid zullen we met deze campagne niet op de verpakking krijgen. Maar wat we wel kunnen bereiken is dat er geen sprookjes meer op de verpakkingen staan."
Bron: Wakker Dier
Foto (cc) Jack Tummers
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor