Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier: nieuwe wet jaagt koe uit de wei

  •  
03-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koe_Luukie.jpg

© Fotograaf: Luukie

De plannen van staatssecretaris Van Dam om het fosfaatoverschot te verkleinen zijn funest voor het welzijn van de koe. De nieuwe wetgeving stimuleert boeren om de melkproductie per koe te verhogen, volgens de organisatie.

Ophokking en veetransport

In de nieuwe fosfaatwetgeving zitten veel perverse prikkels die het welzijn van de melkkoeien in gevaar brengen, volgens Wakker Dier. Om de melkproductie per koe omhoog te schroeven, zullen meer koeien het hele jaar door op stal worden gehouden. Ook leiden de plannen tot meer gesleep met kalveren over landsgrenzen. Kalfjes geven geen melk maar poepen al wel. Ze dragen dus wel bij aan de fosfaatuitstoot waarop de boer wordt afgerekend. Een op de vijf melkveehouders geeft aan de opfok van kalf naar melkkoe naar het buitenland te willen verplaatsen.

Zo kan het ook

Het inperken van fosfaat kan ook anders, aldus Wakker Dier. "Afgelopen november werd het plan “Grondgebonden Melkveehouderij” gepubliceerd door een coalitie van diverse boeren-, natuur-, milieu- en zuivelorganisaties. Dit voorstel zorgt ook voor de benodigde afname van fosfaat, maar op een manier waardoor binnen vijf jaar alle melkveebedrijven grondgebonden zijn. Dat betekent dat ze genoeg grond hebben om koeien te weiden en alle mest zelf kunnen gebruiken. Helaas beschermt de staatssecretaris liever de industrie in plaats van de koe."
Bron: Wakker Dier

Meer over:

fosfaat, melkvee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.