Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier naar rechter bij ophokplicht

  •  
16-08-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_130680.jpg
Stichting Wakker Dier zal Landbouwminister Veerman voor de rechter dagen als hij deze week besluit tot een ophokplicht. Ook diverse hobbydierhouders en biologische boeren hebben Wakker Dier al laten weten een dergelijke rechtszaak te steunen.
"Dieren, biologische boeren en hobbydierhouders zullen onevenredig getroffen worden door een ophokplicht. Europese deskundigen geven aan een dergelijke maatregel ‘voor de EU zo goed als onbestaand’ te vinden. Europa wordt door Nederland misbruikt als alibi bij elke door het kabinet genomen afzwakking van het Nederlandse dierenwelzijnsbeleid. Het landbouwministerie heeft juist tijdens de varkenspest, MKZ-crises en vogelpest een zeer dieronvriendelijk ruimingsbeleid gevoerd met verwijzing naar een gemeenschappelijk Europees beleid. Alleen al 30 miljoen kippen zijn in 2003 onder het mom van het moeten volgen van Europees beleid als tomaten doorgedraaid. Elke dierenwelzijnsmaatregel wordt door het kabinet tegen gehouden onder verwijzing naar het level playing field. Wakker Dier is dan ook hoogst verontwaardigd dat in dit geval Nederland in strijd met Europees beleid de dieronvriendelijke en ineffectieve ophokmaatregel overweegt. Een sector die de buitenlopende scharrelkip als levensgevaarlijk bestempelt geeft aan hoe ziek zij zelf is." aldus Wakker Dier.
Wakker Dier pleit zoals zij dat zelf zeggen voor extra monitoring, vermindering van transporten tussen bedrijven tot een absoluut minimum, stopzetting van levende lange afstandstransporten van dieren, het verbieden van veemarkten, maximale benutting van entingsmogelijkheden en ontrafeling van de meest veedichte gebieden van Nederland.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.