Vroege Vogels

Wakker Dier: 'Langloop'-bonus AH is plofkip

  •    •  
08-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plofkip_04.jpg
Wakker Dier waarschuwt klanten van Albert Heijn dat de kip in de ‘langloop’-bonus vaak afkomstig is van plofkip. De waarschuwing staat in zeven grote landelijke kranten prominent geadverteerd.
Stuntprijzen
Albert Heijn is de grootste verkoper van plofkip in Nederland en stunt daar regelmatig mee. Dit keer heeft Albert Heijn een 'langloopbonus' op hele (plof)kip. "Albert Heijn probeert met kiloknallers van haar dure imago af te komen, maar laat de plofkip hiervoor de prijs betalen," aldus Wakker Dier. Veel A-merken en enkele supermarkten hebben sinds de start van de plofkipcampagne van Wakker Dier al aangegeven te stoppen met de verkoop van plofkip. Sinds september is Jumbo gestopt met reclames met plofkip na een soortgelijke advertentie van Wakker Dier.
 
Albert Heijn
Ook in de eko-telling van Milieudefensie zakt Albert Heijn gestaag van plek 1 in 2005 naar momenteel plek 4. Albert Heijn gaf bij de start van de plofkipcampagne dit voorjaar gelijk aan niet af te willen van de plofkip. In juni, na de derde oproep van Wakker Dier, beloofde Albert Heijn 'een structurele oplossing' en 'vervolgstappen'. Wakker Dier belooft acties te blijven voeren tegen de plofkip bij Albert Heijn totdat ook zij een ambitieuze einddatum kunnen noemen waarop alle plofkip zal zijn vervangen door kip met minimaal één 'Beter Leven'-ster van de Dierenbescherming.
 
Kreupel
Meer dan de helft van alle plofkippen is op slachtleeftijd pijnlijk kreupel. Zij hebben een 'gait score' van 3 tot 5 op een schaal van 5. Een score van 3 of hoger wordt geassocieerd met pijn. De kreupelheid is het gevolg van de te snelle groei van de kippen. Hierdoor krijgen ze pijn aan hun gewrichten. Dit wordt versterkt doordat de kippen door het vele liggen in hun eigen ontlasting voetzweren ontwikkelen. Ook dit veroorzaakt pijn bij het lopen.
Bron: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.