Wakker Dier houdt 'steakproef'
• 16-09-2014
• leestijd 1 minuten
Dierenwelzijnskeurmerken die supermarkten voeren op hun reguliere vlees, worden bij het BBQ-vlees aan de kant geschoven. Daarnaast blijkt het ook nog eens ernstig bacterieel besmet, en deels zelfs al aan het bederven is. Stichting Wakker Dier deed onderzoek bij 8 grote supermarktketens en constateerde dat geen van de 109 gevonden BBQ-vleesproducten een dierenwelzijnskeurmerk had (bijv. Beter Leven).
Bacterieel besmet
Tijdens het onderzoek deed Wakker Dier ook in één winkel een steekproef met 11 van deze BBQ-vleesproducten. Hierbij werden besmettingen aangetroffen met ESBL (4x), Campylobacter (1x), Staphylococcus aureus (2x), de poepbacterie (E.coli, 5x) en Listeria (1x). Drie van de elf stukken vlees bleken zelfs zodanig bacterieel besmet (kiemgetal: 23-47 miljoen), dat sprake was van begin van bederf.
Voedselvergifting
Veel mensen lopen een voedselinfectie op tijdens het barbecueën, mede omdat het vlees hierbij onhygiënisch wordt bereid. Dit zou genoeg reden voor supermarkten moeten zijn om extra aandacht te besteden aan betere hygiëne en vleeskwaliteit. Ook de NVWA en het Voedingscentrum voerden eerder al campagne vanwege de vele voedselvergiftigingen na de BBQ.