Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wakker Dier dient klacht in tegen reclame Farmers Defence Force

  •  
21-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kalfje pixabay

© Kalf - Bron Pixabay

De Farmers Defence Force (FDF) verkondigt leugens in een landelijke tv-campagne, stelt Wakker Dier, dat daarom een klacht indient bij de Reclamecodecommissie. FDF claimt in de tv-spot dat voedsel “puur natuur” wordt geproduceerd “met alleen het beste voor plant en dier”. Dit zou volgens Wakker Dier een verkeerd beeld geven van de vee-industrie.” Nederland ‘produceert’ jaarlijks ongeveer 500 miljoen dieren.

De vee-industrie is volgens Wakker Dier verre van natuurlijk en ziet het meer als een industrie. Dikbilkoeien en plofkippen zijn enkele bekende rassen die zo zijn gefokt dat ze snel groeien. dierenrassen. “Als een mens net zo snel zou groeien als een vleeskuiken, dan zou hij op tweejarige leeftijd 160 kilo wegen. Dat is niet puur natuur,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Gebruik van antibiotica

De massaliteit, de selectie op snelle groei en de leefomgeving maken dieren in de vee-industrie vatbaar voor ziekten. Om die ziekten te verhelpen wordt nog altijd massaal antibiotica gebruikt. Ook vinden veel pijnlijke ingrepen plaats. Zo worden de krulstaarten van biggetjes afgebrand, wordt bij kalkoenen een stuk van de snavel verwijderd, en wordt bij kalfjes de hoornaanzet weggebrand.

Hoog percentage kalversterfte

Farmers Defence Force stelt in zijn campagne ook dat boeren produceren met “het beste” voor dieren. Ook deze claim vindt Wakker Dier onjuist. Zo krijgen mannelijke kalfjes vaak minder aandacht en zorg omdat ze economische gezien vrijwel waardeloos zijn. Mede daardoor ligt het sterftepercentage van kalveren in Nederland al jaren boven de tien procent. Volgens wetenschappers van de WUR kan het sterftepercentage flink naar beneden en zijn “bewustwording, tijd en mentaliteit van de veehouder belangrijke factoren die een rol spelen bij de resultaten van de kalveropfok”.

Bron: Wakker Dier

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.