Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wakker Dier: boeren moeten vee meer schaduw bieden

20 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bomen voor koeien

Koeien zoeken schaduw achter een paar brandnetels

© Rob Buiter

Boeren zijn onvoldoende voorbereid op de steeds warmere zomers, waardoor hun vee het onnodig zwaar heeft, stelt Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie kreeg tijdens de hittegolf van de afgelopen weken 290 meldingen binnen over hittestress bij dieren, wat zich uit in trillen, hijgen, een hoge ademfrequentie en de tong uit de bek.

De meeste meldingen kwamen uit Noord-Holland, waar onder meer veel schapen worden gehouden. Die hebben onvoldoende schaduw in de wei, constateerde Wakker Dier eind juli al bij een steekproef. "Bij 73 procent van de schapen ontbrak elke vorm van schaduw, bij 17 procent van de dieren was er onvoldoende schaduw."

Wakker Dier benadrukt dat boeren wettelijk verplicht zijn hun vee te beschermen tegen extreme weersomstandigheden als hitte en kou. "We vragen de minister om de wet te handhaven en schaduw te verplichten," zegt een woordvoerster. Wakker Dier biedt binnenkort een petitie voor een Nationaal Hitteplan voor dieren aan aan minister Carola Schouten.

Bron: ANP

Meer over:

schaduw, hitte, vee

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar