Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wakker Dier: 110 dieren hadden hittestress in 2020

30 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Varkens_pixabay

© Pixabay

In 2020 hadden volgens schattingen van Wakker Dier tot nu toe 110 miljoen dieren last van hittestress. De dierenwelzijnsorganisatie baseert die schatting op basis van het aantal dagen waarop dieren in de vee-industrie hittestress kunnen krijgen. "De cijfers tonen de immense omvang van het leed. Een Nationaal Hitteplan voor deze dieren is bittere noodzaak," aldus Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

Wakker Dier houdt de dagen bij waarop temperatuur en luchtvochtigheid hoog genoeg zijn om hittestress bij dieren te veroorzaken. Tot nu toe zijn er volgens de organisatie 17 hete dagen en staat dit jaar daarmee in de ‘hittestress top 5’, gerekend vanaf 1950.

Hitteplan

De provincies met het meeste vee, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel, hebben ook de meeste hittedagen. Alleen al in Noord-Brabant hadden dit jaar 32 miljoen dieren waarschijnlijk last van hittestress, aldus Wakker Dier. In Limburg, Gelderland en Overijssel waren dit respectievelijk 19, 18 en 11 miljoen dieren.

Wakker Dier wil dat minister Schouten een 'Nationaal Hitteplan voor Dieren' maakt en ingrijpt om ernstig dierenleed door hittestress te voorkomen. Onlangs introduceerde de minister een hitteplan voor diertransport, maar de dierenwelzijnsorganisatie vindt de eisen te slap om het welzijn van dieren substantieel te verbeteren.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar