Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

"Wakame: if you can't beat it, eat it!"

  •  
23-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
wier.jpg
Door mensen aan te moedigen om het zeewier Wakame te plukken denkt Strandwerkgroep België de exoot in te kunnen dijken. "Exoten bestrijden is een dure aangelegenheid en lang niet altijd even efficiënt. Maar onder het motto 'if you can't beat it, eat it'kunnen we misschien een nieuwe methode uittesten om de verdere verspreiding van deze exoot in te dijken." aldus de werkgroep in het originele persbericht op natuurbericht.nl.
Sporen
"Kansloos," reageert Peter van Bragt, bioloog bij stichting ANEMOON, bij navraag door Vroege Vogels. "Het wier plant zich voort door middel van sporen, daar kan consumptie niet tegenop. Het staat langs de gehele kunst van de Noordzee, dus dan zou dit ook in Engeland moeten worden gedaan en overigens heel intensief."
Ecosysteem
Lokaal zou het wier wel bestreden kunnen worden, maar van Bragt wijst daarbij ook op de gevolgen voor de omgeving. "Het intensief verwijderen van de wieren heeft gevolgen op het ecosysteem. Veel dieren die leven op het wier zullen verstoort worden en misschien verdwijnen."
Informeer uzelf
Zo nu en dan wat wier meenemen kan volgens van Bragt echter geen kwaad. "Voor eigen consumptie kan altijd wel wier worden geplukt, maar het is vooral belangrijk dat mensen zich goed informeren voordat zij gaan plukken. Duikers mogen bijvoorbeeld volgens de wet weer geen wier meenemen."
Waterkwaliteit
In het originele persbericht geeft Strandwerkgroep België aan twijfels te hebben over de eetbaarheid van wier uit jachthavens. Hier zou namelijk de waterkwaliteit zo laag zijn dat het wier niet veilig is om te eten. Van Bragt betwijfelt dit en zegt dat als de wieren goed worden gewassen ze ook uit een haven te consumeren zijn. "Liever zelfs uit een haven dan uit een natuurgebied. Op die manier voorkom je juist het verstoren van een ecosysteem."
Japanse keuken
Wakame is een zeewier dat veel wordt gebruikt in de Japanse keuken. In oosterse speciaalzaken is het te koop, maar ook aan de Belgische, Nederlandse en Franse kust staat het wier in de zee. Het is een stevig bruin wier waarvan alleen het middengedeelte van het blad eetbaar is. Alleen jonge planten kunnen worden gegeten, omdat hier nog geen aangroei op zit zoals zeepokken, wat voor mensen met een allergie voor geleedpotigen een reactie kan veroorzaken.
Lees het originele persbericht op natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor