Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waddenzee onder de loep voor werelderfgoedlijst

  •  
19-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
waddeneilanden_05.jpg
Het kan ja, nee of misschien worden. Volgende week besluit de commissie voor werelderfgoed van Unesco in de Spaanse stad Sevilla of de Waddenzee de prestigieuze titel van natuurlijk werelderfgoed krijgt. De kans van slagen ligt tussen de 40 en 60 procent.
,,Bij elke beslisronde wordt dat percentage gebieden ongeveer goedgekeurd. De rest van de natuurgebieden wordt afgewezen of de plannen moeten worden aangepast'', aldus Tim Badman, van de Internationale Unie voor de Conservatie van Natuur (IUCN). Deze natuurbeschermingsorganisatie geeft Unesco advies over de voorgedragen natuurgebieden.
,,Natuurgebieden moeten aan heel veel eisen voldoen. De lijst van werelderfgoed bevat alleen gebieden met een zeer hoge standaard'', aldus Badman, die niet specifiek in wil gaan op zijn advies over de Waddenzee. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit droeg het gebied in januari 2008 samen met haar Duitse collega Sigmar Gabriel voor als werelderfgoed.
In het algemeen wil Badman wel uitweiden over de voorwaarden. ,,Een gebied moet van zogenoemde uitzonderlijke universele waarde zijn.'' Dat wordt gemeten in drie categorieën. Zo moet het natuurgebied bekendstaan om de bijzonderheid. Daarnaast moet het groot genoeg zijn en het moet in goede staat zijn. Tenslotte is het van belang dat de bescherming van het gebied goed geregeld is.
,,We hebben iemand naar de Waddenzee gestuurd om te zien of aan alle voorwaarden is voldaan'', vertelt Badman. ,,Ook hebben we experts gevraagd het gebied te beoordelen.'' Het advies van IUCN is gebaseerd op die twee peilers. De organisatie heeft dit keer zeven natuurgebieden beoordeeld, de commissie voor werelderfgoed zal over al deze gebieden een beslissing nemen. Vermoedelijk zal het oordeel over de Waddenzee niet voor volgende week vrijdag naar buiten komen.
Als de Waddenzee benoemd wordt tot werelderfgoed volgt elke zes jaar een evaluatie van de IUCN. ,,Maar als we denken dat er iets misgaat, dan komen we eerder langs'', aldus Badman. Is er iets helemaal mis met het gebied, dan kan het van de lijst worden gehaald. Dat is een keer eerder gebeurd met een natuurpark in Oman, omdat de bedreigde Arabische Oryx daar uitstierf en het park werd verkleind met 90 procent.
Is een gebied eenmaal afgewezen, dan mag het nooit meer aanspraak maken op de bijzondere status. Luidt het oordeel van de commissie 'misschien', dan mag aan de voordracht geschaafd worden en overweegt Unesco het gebied later nog eens.
Op de werelderfgoedlijst staan momenteel 878 gebieden. Daarvan zijn er 199 natuurgebieden en 25 een combinatie tussen natuur en cultuur. Nederland staat er zeven keer op, voornamelijk met cultureel werelderfgoed.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.