Vroege Vogels

Waddenzee de zwakste schakel

  •  
10-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Joost van Bruggen - Flyway-telling

© foto: Rob Buiter

Vorig jaar zijn (opnieuw) alle vogels aan de Oost-Atlantische kusten geteld. Deze zogeheten 'integrale telling van de Oost-Atlantische Flyway' werd in 2014 voor het eerst georganiseerd. Van de tweede integrale teling in 2017 maakten wij deze reportage . Deze week werden de resultaten gepresenteerd.

Waddenbroeders doen het slechter dan andere vogels

Ten opzichte van de telling in 2014 blijken de vogels op de trekroute tussen West-Afrika en het Arctisch gebied het niet eens zo slecht te doen! De broedvogels uit onze Waddenzee zijn de uitzondering, schrijven de onderzoekers in het rapport dat deze week werd gepresenteerd:
'Uit het assessment van 2014 kwam naar voren dat trends van zowel populaties die de Waddenzee gebruiken tijdens de trek of om te overwinteren, als ook populaties die in de Waddenzee broeden significant negatiever waren dan vogeltrends langs de gehele Flyway. Dit duidde op de aanwezigheid van beperkende factoren in de Waddenzee zelf, die meer invloed hadden dan oorzaken elders langs de Flyway. Uit deze update met de gegevens van 2017 blijkt dat trends voor doortrekkende en overwinterende populaties in de Waddenzee zijn verbeterd. Voor vogels die de Waddenzee gebruiken om te broeden is de situatie echter niet beter geworden. Gemiddeld genomen zijn de lokale trends van broedvogels in de Waddenzee negatiever dan op Flyway schaal. De functie van de Waddenzee als broedgebied blijft daarmee een zwakke schakel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.