Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Waddenzee alleen op papier goed beschermd'

  •    •  
08-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Waddenzee_pixabay

© Pixabay

De Waddenzee is uitstekend beschermd door internationale verdragen en Europese richtlijnen. Maar daar dringt te weinig van door in het natuurbeheer en bij het verlenen van vergunningen. Dat moet beter, stelt de Waddenacademie in Trouw.

Werelderfgoedstatus

De Werelderfgoedstatus is de kroon op de vele lagen van bescherming die de Waddenzee geniet. Die status wil Nederland niet verliezen. Toch was er geen rekening mee gehouden in de concept-vergunning om gasboringen bij het Friese dorp Ternaard toe te staan.

Pas nadat het Werelderfgoedcentrum in Parijs een ongevraagd advies uitbracht, liet het kabinet dit internationale verdrag meewegen in de besluitvorming. Zo gaat het vaker, concludeert de Waddenacademie na een uitvoerige analyse van dertien internationale verdragen en richtlijnen op het gebied van natuur- en waterbescherming.

Waddenacademie

Negen rechtswetenschappers voerden het onderzoek uit, in opdracht van Rijkswaterstaat en in afstemming met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Maandag komt de Waddenacademie met een reflectie op de betekenis van het onderzoek voor de praktijk en vijftien aanbevelingen.

Bron: ANP en Trouw

Meer over:

waddenzee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.