Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waddenvereniging wil verbod speedbootraces

  •  
06-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
powerboat2.jpg
De Waddenvereniging stapt deze week naar de rechter. Zij wil dat die een meerdaagse speedbootrace verbiedt die 5, 6 en 7 augustus moet plaatsvinden op de Waddenzee tussen Texel en Den Helder. De vereniging maakt bezwaar tegen het besluit van de provincie Noord-Holland om een vergunning voor de races af te geven, zo maakte een woordvoerster woensdag bekend.
Formule-1
Volgens de Waddenvereniging horen de zogeheten powerboatraces niet thuis op de Waddenzee omdat het om een natuurgebied met een werelderfgoedstatus gaat. Vogels en vissen in het gebied zouden veel last hebben van de herrie van de boten, aldus de woordvoerster. ,,Op de Veluwe wordt ook geen formule 1-race gehouden.''
De provincie Noord-Holland verleende deze week een vergunning voor het evenement waarbij drie dagen lang tientallen motorboten met snelheden tot ruim 200 kilometer per uur over het water scheuren. ,,De vergunningaanvraag voldeed aan alle eisen die de Natuurbeschermingswet stelt'', meldt een woordvoerster van de provincie. Volgens haar heeft onder meer onafhankelijk onderzoek van marien onderzoeksinstituut Imares aangetoond dat de natuur geen belangrijke negatieve effecten van de races ondervindt.
Flora- en Faunawet
De organisatie van de powerboatraces heeft ook een evenementenvergunning van de gemeente Den Helder nodig en het ministerie Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) moet ontheffing verlenen op de Flora- en Faunawet. Den Helder verwacht de vergunning deze maand te kunnen verlenen; het ministerie wacht nog op de officiële ontheffingsaanvraag.
De Stichting Noordzee, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Landschapzorg Texel trekken samen met de Waddenvereniging op bij de gang naar de rechter.
Bron: ANP
Foto (cc) Paul Townsend
  • Beluister de radio-uitzending van 3 juli 2011:

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.