Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waddenvereniging vecht vergunning NUON aan

  •  
21-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
waddeneilanden_05.jpg
Vandaag behandelt de Raad van State het verzoek van de Waddenvereniging om de natuurbeschermingswetvergunning te schorsen van de geplande elektriciteitscentrale van Nuon in de Eemshaven. De Waddenvereniging vreest schade aan natuur en landschap door de bouw en het gebruik van deze centrale en vindt dat de vergunning gaten vertoont. Bovendien is de voorgestelde natuurcompensatie volstrekt onvoldoende. De vergunning wordt aangevraagd voor verbranding van steenkool, gas en biomassa, ook al zal de Nuoncentrale in eerste instantie op gas gaan draaien.
Juist omdat de Eemshaven aan drie kanten omringd wordt door de Waddenzee, moet de industrie hier in alle details rekening houden met de kwetsbare natuur. Nuon doet dat niet. De centrale verstoort vogels en zeehonden tijdens de bouw, warmt na in gebruik name de Waddenzee op met koelwater en breekt het beschermde open waddenlandschap open met bijna 100 meter hoge gebouwen. Ook zijn er zorgen over vervuiling door emissies naar lucht en water.
De voorgestelde natuurcompensatie is volstrekt onvoldoende. Van verschillende maatregelen is niet duidelijk of ze uitgevoerd kunnen worden en of ze wel datgene compenseren wat zou moeten worden gecompenseerd. Zo wordt er voorgesteld om garnalenvissers in de Dollard uit te kopen, maar ontbreekt de argumentatie wat het verband is tussen de garnalen in de Dollard en de verstoorde zeehonden en vogels bij de Eemsmonding.
Dit blijkt uit een second opinion van Bureau Waardenburg in opdracht van de Waddenvereniging. Dit bureau concludeert dat de vergunning zodanige gebreken bevat, dat onzeker wordt of de effecten van de centrale niet veel groter zijn dan de Minister van LNV hoopt.
De Waddenvereniging maakt zich niet alleen zorgen over de effecten van de centrale zelf, maar ook over de verdieping van de vaargeul naar de Eemshaven, die nodig is voor de aanvoer van kolen. Door de vele baggerwerkzaamheden is de Eems nu al te troebel. Verdere verdiepingen maken dit probleem nog groter.
Tenslotte is ook het feit dat de centrale gedeeltelijk op kolen zal gaan draaien een doorn in het oog van de Waddenvereniging. Klimaatverandering en de bijbehorende zeespiegelstijging is een van de grootste bedreigingen van de Waddenzee. De grote hoeveelheid CO2 die door de centrale wordt uitgestoten, bevordert klimaatverandering. Het is nu nog volstrekt onduidelijk of de CO2 uit deze centrale afgevangen en opgeslagen zal worden.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor