Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waddenserie: leven achter het duin

  •  
11-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dirk Visser woont al zijn hele leven achter het duin op het kwetsbaarste stukje van Ameland: Hollum. Het duin, en dus het zand, speelt hierdoor een constante rol in zijn leven.
Hoewel de zee keer op keer laat weten wie de baas is, is Dirk nooit echt bang geweest dat de duinen achter zijn huis het zouden begeven. Wel heeft hij bedacht dat, mocht het ooit wel gebeuren, hij met camper en al naar de vuurtoren kan vluchten.
Gemiddeld eens per zes jaar komt er een storm waardoor Dirk vaker aan zijn vluchtplan denkt. De zee eet de onderkant van de duinen weg waardoor die langzaam instorten en er uiteindelijk alleen een dunne rij 'duinkliffen' overblijft. 
Naast die stormen heeft Hollum nog een tweede zorg: Borndiep, de watergeul van wel twintig meter diep die tussen Ameland en Terschelling loopt. Deze is ooit ontstaan toen de zeestromingen door de bouw van de Afsluitdijk veranderden. Door de jaren heen zijn hier al honderden meters strand en duin in zee verdwenen en dit proces is niet tegen te houden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.