Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waddenschilder Geurt Busser, 35 jaar actievoerder

  •  
28-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2398 keer bekeken
  •  

Al ruim 35 jaar is Geurt Busser Waddenschilder. En al net zo lang voert hij actie voor behoud van de rust en de openheid in het Werelderfgoed Waddenzee.

Aquarellen

Geurt maakt vooral aquarellen. "De mooiste aquarellen zijn die waar je moeite voor hebt gedaan", vindt hij. "In een grijze lucht zonder nuances moet je goed zoeken naar de details. Dat geldt ook voor het slik op het wad. De voorzitter van de wadloopvereiniging hier in de buurt viel ooit voor een schilderijtje van mij, van een wadbodem, omdat het de tinten in het slik liet zien zoals het echt was, vond hij. Een prachtig compliment."

Aquarel haven van Noordpolderzijl, Geurt Busser

De haven van Noordpolderzijl, 26 januari 2022

© Geurt Busser

Actievoeren

Als Waddenschilder is Busser ook een compromisloos actievoerder voor de rust en de openheid op het wad. Tegen gasboringen en windmolens, maar ook voor een onbelemmerde toegang voor hem als schilder. Nota bene met hulp van toenmalig Koningin Beatrix bedong hij ooit toegang tot de afgesloten gebieden op het wad, om daar ongestoord zijn werk te kunnen doen.

Noordpolderzijl

De haven van Noordpolderzijl door de ogen van Waddenschilder Geurt Busser

© Rob Buiter

Geurt aan het werk

Busser werkt vanuit een drijvend atelier - zijn omgebouwde kotter 'Hendrik' – of vanuit een vrachtwagentje dat hij aan de rand van het wad parkeert. In het filmpje hierboven zie je hoe hij aan de rand van de getijhaven van Noordpolderzijl zijn werk doet.

Meer over:

kunst, wadden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.