Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wadden werelderfgoed

  •  
25-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wat hebben het Great Barrier Reef in Australië, de Serengeti in Oost-Afrika en de stelling van Amsterdam gemeen? Ze zijn door de UNESCO erkend Werelderfgoed. Vandaag is de Waddenzee aan het lijstje toegevoegd. Terecht, volgens Hidde van Kersen, directeur van de Waddenvereniging, want de Waddenzee is uniek in de wereld.
Onder Werelderfgoed vallen monumenten, natuurgebieden, gebouwen en landschappen die zó bijzonder zijn, dat ze voor de mensheid behouden moeten blijven. Daarom stelde UNESCO in 1972 een verdrag op voor de bescherming ervan. Onderdeel van het verdrag is de Werelderfgoedlijst . Op de lijst staan in totaal 878 gebieden. Daarvan zijn er 199 natuurgebieden en 25 een combinatie tussen natuur en cultuur. In Nederland zou de Waddenzee het achtste werelderfgoed worden. Schokland had in 1995 de primeur. Verder gaat het om De Stelling van Amsterdam, de historische binnenstad van Willemstad op Curaçao, de 19 monumentale molens bij Kinderdijk, het Friese Ir. D.F. Woudagemaal, de Noord-Hollandse Droogmakerij De Beemster en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.
Het is de vraag of de Waddenzee die erkenning als Werelderfgoed nodig heeft. Extra bescherming biedt de status eigenlijk niet. Trouwens, het grootste deel van de Nederlandse Waddenzee is al beschermde natuur en is al eerder door de UNESCO aangewezen als Biosfeerreservaat.
Op 1 en 2 juli organiseert de Waddenacademie in Leeuwarden het symposium ‘Kennis voor een duurzame toekomst van de Wadden’. Reden voor deze bijeenkomst is dat er nog veel kennis ontbreekt over het waddengebied. Ook blijkt dat bestaande kennis te verspreid is en niet goed met elkaar wordt gedeeld. Op het symposium spreken wetenschappers uit verschillende vakgebieden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.