Wadden werelderfgoed
• 25-06-2009
• leestijd 2 minuten
Wat hebben het Great Barrier Reef in Australië, de Serengeti in Oost-Afrika en de stelling van Amsterdam gemeen? Ze zijn door de UNESCO erkend Werelderfgoed. Vandaag is de Waddenzee aan het lijstje toegevoegd. Terecht, volgens Hidde van Kersen, directeur van de Waddenvereniging, want de Waddenzee is uniek in de wereld.
Onder Werelderfgoed vallen monumenten, natuurgebieden, gebouwen en landschappen die zó bijzonder zijn, dat ze voor de mensheid behouden moeten blijven. Daarom stelde
UNESCO
in 1972 een verdrag op voor de bescherming ervan. Onderdeel van het verdrag is de
Werelderfgoedlijst
. Op de lijst staan in totaal 878 gebieden. Daarvan zijn er 199 natuurgebieden en 25 een combinatie tussen natuur en cultuur. In Nederland zou de Waddenzee het achtste werelderfgoed worden. Schokland had in 1995 de primeur. Verder gaat het om De Stelling van Amsterdam, de historische binnenstad van Willemstad op Curaçao, de 19 monumentale molens bij Kinderdijk, het Friese Ir. D.F. Woudagemaal, de Noord-Hollandse Droogmakerij De Beemster en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.
Het is de vraag of de Waddenzee die erkenning als Werelderfgoed nodig heeft. Extra bescherming biedt de status eigenlijk niet. Trouwens, het grootste deel van de Nederlandse Waddenzee is al beschermde natuur en is al eerder door de UNESCO aangewezen als Biosfeerreservaat.