Vroege Vogels

Wadden, Veluwe en de Hollandse Duinen mooiste natuur

  •  
01-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
waddeneilanden_leonora.jpg

© Fotograaf: leonora

Het Waddengebied, de Veluwe en de Hollandse Duinen zijn gekozen tot mooiste natuurgebieden van Nederland. De jury voegde zelf het deltagebied Biesbosch en Haringvliet als vierde winnaar toe aan de drie door burgers uitverkoren gebieden.

Wadden op 1

Het Waddengebied, dat van het publiek de meeste stemmen kreeg, omvat 14 procent van het oppervlak van Nederland. Meer dan 15.000 zeehonden vinden er rust en ruimte en 6 miljoen vogels per jaar broeden of overwinteren in het gebied. UNESCO heeft de Waddenzee van het Deense Esbjerg tot Den Helder eerder al uitgeroepen tot Natuurlijk Werelderfgoed.

Veluwe op 2

De Veluwe in Gelderland is zo'n 1000 vierkante kilometer groot met overwegend bos en heide en ligt tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren en de Gelderse Vallei. Kroondomein Het Loo is er te vinden evenals het Kröller-Müller Museum met een beeldentuin en de op een na grootste verzameling schilderijen van Vincent van Gogh.

Hollandse Duinen op 3

Nationaal Park Hollandse Duinen is een gebied van 43 kilometer lang langs de Hollandse kust van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Het is 200 vierkante meter groot en herbergt 60 procent van de in Nederland voorkomende soorten. Er zijn eeuwenoude landwallen te vinden en landgoederen als Duivenvoorde en Keukenhof.

Biesbosch op 4

Het gebied Biesbosch/Haringvliet, aan de monding van de Rijn en de Maas, in één van de grootste delta’s van Europa met kastelen, molens, bevers en zeearenden. De natuur is weids en ruig. Van de sluizen in het Haringvliet tot Slot Loevestein en van de molens van Kinderdijk tot Tiengemeten. Oer-Hollandse natuur die voortdurend in beweging is.

Landelijke campagne

Een kleine 90.000 mensen brachten hun stem uit, maakte staatssecretaris Martijn van Dam maandagavond in De Wereld Draait Door bekend. De vier winnaars krijgen elk maximaal 300.000 euro van het ministerie van Economische Zaken. Met het geld kunnen ze hun natuurgebied toegankelijker en bekender maken. Ook krijgen ze een prominente plaats in een landelijke campagne om de Nederlandse natuur aan de man te brengen.
Onder de negen door de vakjury voorgedragen gebieden die naast de titel grepen is onder meer de Oosterschelde, die als vierde eindigde maar door de jury werd gepasseerd. Saba kreeg de minste stemmen. Met de verkiezing hoopt Van Dam het vertrouwde rijtje nationale iconen, zoals de tulp, de molens en Amsterdam, aan te vullen met Nederlandse natuur.

De ranglijst met het aantal stemmen

- Het Nederlandse Waddengebied
15.135
- De Veluwe
10.053
- Nationaal Park Hollandse Duinen
8.583
- Nationaal Park Oosterschelde
8.029
- NL Delta Biesbosch - Haringvliet
7.489
- Grenspark Limburg
6.736
- Weerribben - Wieden
6.485
- Van Gogh Nationaal Park
5.905
- Nationaal Park Drentsche Aa
5.453
- Nationaal Park Nieuw Land
4.081
- Nationaal Park Heuvelrug
4.075
- De Friese WIJlanden
3.213
- Saba en omringende zee
2.666
 Bron: ANP & Ministerie van Economische Zaken

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.