Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarschuwingsborden bij nieuwe natuurgebieden nodig

  •  
12-09-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_202146.jpg

© Grote grazers, ik meen brandrode runderen in de uiterwaarden onder de Wageningse Berg. Er zijn hier ook veel watervogels.

Natuurorganisaties die kuddes runderen en paarden laten grazen in zogenoemde nieuwe natuurgebieden, zouden aan de randen daarvan borden moeten plaatsen om bezoekers te waarschuwen dat de dieren bijna wild en niet aaibaar zijn. Daardoor neemt het risico op een aanval van een grote grazer af, blijkt uit ervaringen in het buitenland.
Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport dat de stichting ARK uit Hoog Keppel heeft laten maken. ARK beheert zelf een aantal terreinen waarop honderden grazers vrij rondlopen. Volgens de onderzoekers zijn er sinds de eerste loslopende runderen en paarden in 1980 maar enkele tientallen ongelukken gebeurd. In die tijd hebben veertig miljoen mensen de nieuwe natuurgebieden bezocht.
Het inzetten van paarden en runderen om natuurgebieden te begrazen is in korte tijd enorm populair geworden. De dieren doen het zo goed dat ze bijna niet meer verschillen van echte wilde dieren, aldus de onderzoekers. Daarom is het belangrijk dat bezoekers van de begraasde gebieden weten, dat ze de beesten niet moeten aaien, lokken of voeren. Ook is stoerdoenerij als willen berijden, expres laten schrikken of opjagen zeer af te raden.
Sinds 1980 zijn er volgens de onderzoekers vijf echt ernstige ongelukken gebeurd, waarvan één met dodelijke afloop. In bijna alle gevallen kwamen de bezoekers te dicht bij een kudde met kalveren. In Maastricht beet een paard een kind in een kinderwagen. Dit dier was door voeren zo gewend geraakt aan lekkers, dat het zelf op zoek ging naar iets eetbaars in de kinderwagen, zo bleek achteraf.
Natuurbeheerders kunnen zelf ook maatregelen nemen om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen. Behalve het plaatsen van waarschuwingsborden en het benadrukken van een verbod op voeren zouden te tamme of opdringerige dieren uit een kudde moeten worden gehaald. Ook is het beter in zeer drukbezochte gebieden geen paarden los te laten, aangezien die veel eerder zelf naar mensen toe gaan. Van runderen is bekend dat bijvoorbeeld Limousins en Heckrunderen veel minder tolerant zijn dan Galloways of Brandroden.
ARK pleit voor een goede registratie van incidenten. De indruk bestaat dat beheerders voorvallen tot nu toe liever verzwijgen uit betrokkenheid met de kudde. Hoewel jurisprudentie bijna helemaal ontbreekt, staat wel vast dat de eigenaar van een beest bij een ongeluk altijd aansprakelijk is. Hoe het zit met de schuldvraag is door het kleine aantal ongelukken tot nu toe niet duidelijk, aldus ARK.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor