Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waarschuwing voor bastaardsatijnrups in kustgebied Delfland

  •  
30-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
bastaardsatijnvlinder

© bastaardsatijnvlinder - Fotograaf: josephandre

Het hoogheemraadschap van Delfland plaatst deze week borden in de duinen en langs de stranden om bezoekers te waarschuwen voor de bastaardsatijnrups. De brandharen van deze rups, die in kustgebieden voorkomt, kunnen net als de haren van de eikenprocessierups voor gezondheidsklachten zorgen.

De rups overwintert in duindoornstruiken. Nu het enkele dagen warmer is, kruipen de dieren vanuit de duinen naar het strand. Omdat het in het paasweekeinde mogelijk druk zal zijn in het kustgebied plaatst het schap alvast waarschuwingsborden, hoewel er dinsdag nog geen rupsen waren gezien. Het kan ook nog enkele weken langer duren voor de plaagrupsen actief worden, aldus het schap.

Brandharen zorgen voor overlast

De bastaardsatijnrups heeft vorig voorjaar veel overlast veroorzaakt langs de kust. Deze winter zijn nesten weggeknipt bij Ter Heijden in de hoop dat de rupsen daar nu weg zijn. Brandharen van de rups kunnen zorgen voor huidirritatie, oogklachten en benauwdheid. Het schap waarschuwt om de dieren niet aan te raken.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.