Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarschuwing voor bastaardsatijnrups in kustgebied Delfland

  •  
30-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
bastaardsatijnvlinder

© bastaardsatijnvlinder - Fotograaf: josephandre

Het hoogheemraadschap van Delfland plaatst deze week borden in de duinen en langs de stranden om bezoekers te waarschuwen voor de bastaardsatijnrups. De brandharen van deze rups, die in kustgebieden voorkomt, kunnen net als de haren van de eikenprocessierups voor gezondheidsklachten zorgen.

De rups overwintert in duindoornstruiken. Nu het enkele dagen warmer is, kruipen de dieren vanuit de duinen naar het strand. Omdat het in het paasweekeinde mogelijk druk zal zijn in het kustgebied plaatst het schap alvast waarschuwingsborden, hoewel er dinsdag nog geen rupsen waren gezien. Het kan ook nog enkele weken langer duren voor de plaagrupsen actief worden, aldus het schap.

Brandharen zorgen voor overlast

De bastaardsatijnrups heeft vorig voorjaar veel overlast veroorzaakt langs de kust. Deze winter zijn nesten weggeknipt bij Ter Heijden in de hoop dat de rupsen daar nu weg zijn. Brandharen van de rups kunnen zorgen voor huidirritatie, oogklachten en benauwdheid. Het schap waarschuwt om de dieren niet aan te raken.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.