Door het relatief warme en vochtige weer in augustus wemelt het in Nederland van de zeer giftige groene knolamanieten. Het eten van deze paddenstoelen leidt onherroepelijk tot de dood.
Die waarschuwing komt van de Groningse emeritus hoogleraar plantenfysiologie Piet Kuiper.
De olijfgroene paddenstoel komt met name veel voor op de Veluwe en in Noord-Brabant. Ook in de binnenduinranden in de buurt van Haarlem en Alkmaar staan ze soms bij honderden of duizenden tegelijk. In Drenthe daarentegen is de paddenstoel juist erg zeldzaam.
De amaniet, die maximaal zo'n 15 centimeter groot wordt, is volgens Kuiper zeer giftig. "Na het eten ervan word je de eerste dag doodziek. De tweede dag lijk je weer beter te zijn en de derde dag ben je dood." Alleen een levertransplantatie kan nog redding betekenen. "Maar vind in één dag maar eens een lever."
Vooral mensen uit Zuidoost-Azië moeten uitkijken dat ze niet per ongeluk een amaniet aanzien voor een niet-giftige variant. "In de rijstvelden in Azië komt een heel smakelijke paddenstoel voor die er net zo uitziet als de amaniet." De verwarring tussen beide paddenstoelen leidde twee jaar geleden in Nederland nog tot de dood van een vierjarig Chinees jongetje.
Maar ook autochtonen moeten opletten, waarschuwt Kuiper. "Het is een trend om eten te serveren dat rechtstreeks van het boerenland komt. Bij dat 'natuurlijk eten' hoort ook het eten van paddenstoelen."
Hoe vaak er een vergiftiging door de groene knolamaniet voorkomt, is niet te zeggen. "Maar bij het Centraal Meldpunt Vergiftiging komen jaarlijks zeker honderd vragen van huisartsen binnen over vergiftiging door paddenstoelen.