Vroege Vogels

Waarschijnlijk een tweede wolvenroedel op de Midden-Veluwe

  •    •  
28-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
977 keer bekeken
  •  
wolvenfamilie veluwe_zoogdierenvereniging

Wolvenfamilie Veluwe

© Zoogdiervereniging

Op de Midden-Veluwe zijn twee wolvenwelpen gezien. De waarneming is doorgegeven aan het Wolvenmeldpunt, aldus BIJ12, de organisatie die voor de provincies wolvenzaken bijhoudt. Het is nog niet bekend welk wolvenpaar voor een nest heeft gezorgd, maar BIJ12 denkt dat er op de Midden-Veluwe een tweede wolvenroedel is.

Twee welpen gezien

Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe krijgt al enkele jaren jongen. Daar is een roedel ontstaan, waarvan niet bekend is hoe groot die is. Wolvenkenners denken dat er rond de tien wolven op de Noord-Veluwe rondlopen. Het wolvenpaar daar heeft dit voorjaar weer jongen gekregen. Als wolvenwelpen groter worden verlaten zij het ouderlijk nest op zoek naar een eigen territorium. Er zijn al her en der sporen van jongen van de Noord-Veluwe gevonden.

Op de Midden-Veluwe leefde al enkele jaren een wolvin in haar eentje. Vorig jaar bleek uit beelden dat ze een partner had gevonden.

De Zoogdiervereniging en terreinbeheerders roepen recreanten op om niet op zoek te gaan naar de jonge wolven en de regels in het bosgebied te respecteren. Wolvenwelpen zijn erg gevoelig voor verstoring. Bovendien kan de aanwezigheid van mensen ervoor zorgen dat de ouders hun jongen niet meer durven te verzorgen.

Bron: ANP

Meer over:

veluwe, wolf
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

me5894
me589429 jun. 2022 - 16:32

Hoeveel wolven kunnen er op de Veluwe en elders zonder overlast komen? En de twee wolven op de Hoge Veluwe die er gekomen zijn doordat iemand de afrastering had opengeknipt en daardoor is al de helft van de Mouflons opgegeten, prachtige dieren en zeer nuttig voor het behoud van de heide, die zouden als dat mogelijk is gevangen moeten worden in een vang/lok kooi. Maar de wet verbied dat heb ik begrepen. Maar voor het behoud van de Moeflons, het paradepaartje van de Hoge Veluwe zou een uitzondering gemaakt moeten worden. Degene die het hek vernielde heeft kennelijk geen benul wat voor bijzonder en schitterend park de Hoge Veluwe is, met veel kennis van de flora en fauna van de medewerkers en vele vrijwilligers en wetenschappelijke onderzoekers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.