Vroege Vogels

Waarom zitten er nog Europese meervallen in de Westeinderplassen?

  •  
27-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1150 keer bekeken
  •  
Meerval

© Meerval. Bron: GoofyAquavideo

Sportvisserij Nederland en het Hoogheemraadschap van Rijnland starten deze maand een nieuw onderzoek naar de eeuwenoude populatie Europese meervallen in de Westeinderplassen bij Aalsmeer. De Westeinderplassen waren heel lang de enige plek waar de grote vissen in Nederland voorkwamen. Ondertussen komen meervallen op meer plekken voor. Het onderzoek moet uitwijzen of meervallen uit de grote rivieren zich mengen met de genetisch afwijkende vissen in de Westeinderplassen.

De onderzoekers denken dat de populatie meervallen in het plassengebied sterk is toegenomen. Een eerder onderzoek tien jaar geleden toonde aan dat er tussen de 1500 en 2000 roofvissen in de plassen zaten. De grootste meerval die toen werd gevangen was 1,5 meter lang, maar de vissen kunnen wel ruim 3 meter lang worden. Meervallen zijn de grootste roofvissen van Nederland. "Ze eten eigenlijk alles wat in hun bek past, van visjes tot vogels en kleine zoogdieren", aldus het hoogheemraadschap.

Schuilplaats voor meervallen

Het is niet bekend waarom de grote vissen zich juist in de Westeinderplassen honderden jaren hebben kunnen handhaven, terwijl ze elders in Nederland verdwenen. Mogelijk vinden de dieren een goede schuil- en overwinteringsplaats onder de drijvende rietvelden in het voormalige turfwingebied. De onderzoekers willen ook weten of de mogelijke groei van de populatie van invloed is op andere vissoorten in de plassen.

Een aantal vissen krijgt tussen mei en augustus een onderhuidse chip. Daarmee kunnen de onderzoekers later onder andere de omvang van de populatie schatten. Sportvissers wordt gevraagd om de vangst van een meerval te melden. Het onderzoek loopt tot eind 2023.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.