Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarom zeult de rode bosmier met kleverige hars?

  •  
27-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
865 keer bekeken
  •  

Een beetje zon en de rode bosmieren zijn weer actief en starten meteen met het op orde brengen van hun nest. Met hun sterke kaken verslepen ze takjes en naalden. Sommige mieren in dit filmpje zeulen met relatief grote witte brokjes die op het nest worden gelegd. Deze stukjes kan je beter laten liggen want ze zijn van buiten hard,  maar van binnen erg kleverig en ruiken naar hars.

Entomoloog Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten bevestigt dat rode bosmieren stukjes hars gebruiken als materiaal om het nest mee op te bouwen. Bovendien is bewezen dat de hars een antibiotica-werking heeft en het mierennest vrijer van ziektes houdt.

Chemische werking van hars

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de stukjes gestolde hars die mieren gewoonlijk naar hun nesten brengen, hun larven beschermen tegen de schadelijke invloed van twee veel voorkomende micro-organismen. De mieren zouden door de hars beter bestand zijn tegen bacteriën en zo profiteren van de chemische afweer die bomen hebben ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen ziekteverwekkers.

bosmier_zg

Leven in een kolonie

Rode bosmieren zijn kolonievormende sociale insecten en hebben onderling veel contact. Bovendien voeden ze zich met dierlijke prooien en leven ze in meerjarige, warme en vochtige nesten, wat de verspreiding van epidemieën vergroot.

Voor sociale dieren die samenleven in een kolonie geldt in het algemeen dat ze meer blootgesteld worden aan ziekteverwekkers en parasieten. Van verschillende kolonievormende vogels en een aantal zoogdieren is bijvoorbeeld ook bekend dat ze vers afweerstoffenrijk plantenmateriaal aan hun nest toevoegen. Maar de samenwerking in grote groepen maakt ook dat de ontwikkeling van een nieuw gedragsafweermechanismen sneller ontstaat.

Of de mieren zelf ook 'bewust' zijn van deze genezende werking blijft de vraag en zo blijft er altijd wel iets liggen voor verder onderzoek.

mierenhoop

Entomoloog Jinze Noordijk naast een mierenhoop

© Vroege Vogels

Bron: EIS en NCBI

Meer over:

rode bosmier, hars
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.