Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waarom (vliegende) ratten eigenlijk heel slim zijn | Podcast

  •  
12-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
rat

© Fotograaf rgroosjohan

Stadsduiven die je balkon onderpoepen of ratten in de kelder: de meeste mensen zijn niet blij met deze dieren dichtbij huis. Maar, er zijn altijd uitzonderingen. In de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren spreken we duiven- en rattenliefhebbers over de mooie kanten van deze impopulaire dieren.

Wat zijn de positieve kanten van ratten en duiven? Waarom zijn ze eigenlijk heel bijzonder? En hoe kunnen wij goed samenleven met ze? Antwoord op deze vragen hoor je in de nieuwste aflevering van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Te gast is Maite van Gerwen, ze doet onderzoek naar dierenwelzijn en knaagdieren op de Universiteit Utrecht. Ze weet specifiek veel over ratten. Ook Kester Freriks is aanwezig, schrijver van natuur- en vogelboeken en is verbonden aan de boeken- en cultuurredactie van NRC. Hij is gek op de stadsduif.

Vliegende ratten

De stadsduif stamt af van de rotsduif. Vandaar dat ze zich in de stad helemaal thuis voelen: ze zijn vooral te vinden bij bebouwing zoals winkelstraten, stations en grote pleinen. Ze worden vaak ‘vliegende ratten’ genoemd, omdat ze ziektes kunnen verspreiden. 

Toch is Kester Freriks gek op de stadsduif. “Hun oriëntatievermogen is bijvoorbeeld fascinerend. Al honderden jaren helpen ze ons met berichten langs de vijand loodsen in tijden van oorlog. Ook zijn ze best mooi als je ze van dichtbij bekijkt, op de borst hebben ze veren in de kleur van de regenboog.”

Super aanpassers

Ook ratten zijn niet erg populair. De bruine rat is van oorsprong een exoot die in de achttiende eeuw door scheepvaart van Azië naar Europa is gekomen. Vandaag de dag is het een van de meest succesvolle zoogdieren ter wereld. Ze leven overal ter wereld, behalve op de polen. Ze kunnen zich enorm goed aanpassen en ze profiteren van de slordigheid van mensen.

Maite van Gerwen vindt het interessant om te zien hoe verschillend we met ratten om kunnen gaan: “In een lab zijn ratten proefdier, ze zijn een plaagdier als ze in huis zitten en sommige mensen hebben ze als huisdier. We gaan in alle situaties heel anders met ze om. Ik vind het interessant om te kijken waar de grens ligt en wanneer mensen ze gaan bestrijden. Wanneer is de overlast bijvoorbeeld zó erg dat je een rat gaat doden?”

Alles weten over ratten en stadsduiven? Luister de nieuwste aflevering van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor