Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waarom vallen eekhoorns niet?

1 apr 2016
  •  
leestijd 1 minuut
eekhoorn-jaap-brand_01.jpg

© Fotograaf: Jaap-brand

In 2014 vielen er ineens op verschillende plekken in Nederland eekhoorns uit de boom. De oorzaak bleek de kattenbakziekte. Het zal een gezonde eekhoorn niet snel gebeuren dat hij uit een boom valt. Hoe kan het dat eekhoorns vliegensvlug van tak naar tak kunnen springen zonder continu naar beneden te kukelen? 
Speciale enkels
Eekhoorns hebben allerlei adaptaties waardoor ze bijna aan een boom lijken vast te kleven. Allereerst hebben ze speciale enkelgewrichten. Eekhoorns kunnen hun pootjes maar liefst 180 graden draaien. Die wijzen dan naar de andere kant. Zo hebben ze veel houvast als ze met hun kop omlaag naar beneden klauteren. Iets wat bijvoorbeeld een kat niet kan.
eekhoorn-1_frans49
Fotograaf: Frans49
Dankzij deze enkels kunnen ze ook zonder problemen ondersteboven hangen om bij een lekker hapje te komen.
Eekhoorn10-Cor-van-Bommel
Fotograaf: Cor van Bommel
Vlijmscherp
Eekhoorns hebben verder lange tenen met vlijmscherpe nagels, zodat ze zich makkelijk aan een bast kunnen vasthaken.
eekhoorn2_TonyTraa
Fotograaf: TonyTraa
Enorme sprong
Verder hebben ze lange, sterke achterpoten. Hiermee kunnen ze meer dan zes meter ver springen! Er is dus altijd wel een tak binnen bereik. 
eehoorn8-gladys
Fotograaf: Gladys
In balans
Tijdens zo'n sprong wordt de functie van hun grote, harige staart duidelijk. Deze gebruiken ze om in volle vlucht evenwicht te bewaren.
eekhoorn6_JudithBorreman
Fotograaf: Judith Borreman
Over de grond
Ondanks hun aangepaste klimlijf zijn eekhoorns ook op de grond razendsnel! Handig als je toch even een weilandje moet oversteken.
eekhoorn4_riverpiker
Fotograaf: Riverpiker

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's